Претрага
Мени

Тодоровић: Комунални отпад из Прелића одвозиће се у Крагујевац, трајно решење - спалионица

Данас, 11.7.2024. године, заседао је Штаб за ванредне ситуације, након чега је командант Штаба, градоначелник Чачка Милун Тодоровић изјавио да је до јуче забележена 141 интервенција сектора за ванредне ситуације приликом гашења пожара, што је три пута више него протекле године.

Он је апеловао на суграђане, нарочито оне на сеоском подручју, да не пале стрњишта, због чега углавном долази до пожара. Градоначелник је такође апеловао на Чачане, да током овако високих температура, рационално користе воду за пиће, како не бисмо дошли у ситуацију рестрикција, иако је за сада, како је нагласио, водоснабдевање у реду.

Било је речи и одлагању комуналног отпада са територије града Чачка, што је актуелна тема, од када је избио пожар на телу депоније „Дубоко Ужице“, што се десило почетком маја, од када Чачак тамо не одвози отпад.

-Након паљења депоније, смеће смо одвозили у Краљево, а затим у Кнић, што чинимо и данас. На трансфер станици и њеним ободима у Прелићима тренутно се налази скоро 4.800 тона комуналног отпада и чинимо све да га од понедељка одвеземо у Крагујевац, без накнаде. Дневни отпад, око 180 тона, превозићемо и у Кнић и у Крагујевац, а имамо још неке алтернативе. Свесни смо да отпад који је у акцидентним ситуацијама предвиђено да се налази на депонији Прелићи, смета становништву и баш због тога покушавамо све да га одатле уклонимо. Разумемо да су људи који тамо живе незадовољни и тражимо алтернативне локалитете за одлагање – рекао је Тодоровић.

Он је истакао да Град Чачак заједно са ресорним министарством ради на томе да се добије привремена дозвола за депонију „Дубоко“, а као трајно решење навео изградњу спалионице.

-Мислим да је трајно решење за комунални отпад за град величине Чачка спалионица, што је пракса свуда у Европи за градове те величине. Радимо на томе већ годину дана. На овај начин бисмо суву фракцију рециклирали и могли да остваримо новчану надокнаду, а мокру бисмо третирали кроз спалионицу и на тај начин обезбедили енергију за грејање јавних установа, као и дела становиштва у граду – објаснио је Тодоровић.


info@cacak.rs
starmenuchevron-down