Претрага
Мени

Култура града

КУЛТУРA ГРАДА ЧАЧКА

Највеће и најживописније трагове о једном граду остављају уметници, писци, сликари, градитељи.... Уметничка дела најбоље осликавају један град. Сачувани списи и књиге из прошлих дана испричаће нам историју једног града. А историју и културу Чачка од најстаријег доба, па све до садашњег тренутка чувају и несебучно представљају чачанске установе културе, којима се Град Чачaк поноси.


КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ЧАЧАК

Културни центар, као главни носилац културних дешавања у граду, налази се у центру Чачка, у упечатљивом здању, ауторском делу из 1970. године загребачког архитекте Луја Шверера.

Идеја о изградњи и оснивању Културног центра родила се крајем 50-их година XX века, после укидања Градског народног позоришта у коме су се одржавале и друге градске свечаности, књижевне вечери, предавања, концерти.

Адреса: Трг народног устанка

Контакт: 032 325 073 (централа)

Мејл: office@kulturnicentarcacak.org

Посетите сајт: kulturnicentarcacak.org


ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "Владислав Петковић Дис"

Угледни Чачани, окупљени око Окружног начелника Милије Драгићевића, 12. јануара 1848. године по старом календару, основали су “Друштво Читања Србско-Славенскиј Новина”, најстарију установу културе у Чачку. Настављачи Друштва основали су 1860. године Читалиште, чије је освежење оглашено звонима са Страцимирове задужбине и прангијама, што говори колики значај и част су наши преци давали књизи.

Библиотека носи име песника Владислава Петковића Диса, утемељивача модерне српске поезије. Поседује око 140 000 књига, а у оквиру легата чува велики број старих и ретких књига. Последњих деценија се појављује као значајан издавач, а позната је и ван граница Србије по песничкој манифестацији “Дисово пролеће” у част Владислава Петковића Диса и поезије.

Адреса: 32102 Чачак, Синђелићева 24

Контакт: 032/340-960

Мејл: biblioteka@cacak-dis.rs

Посетите сајт: www.cacak-dis.rs


УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА "Надежда Петровић"

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ основана је 1961. године и једна је од најстаријих и најзначајнијих установа овог типа у земљи. Делатност Галерије је заштита покретних културних добара и праћење савремене ликовне продукције кроз излагачку делатност.

Адреса: Цара Душана 6, Чачак

Контакт: 032 522 375

Мејл: galerija@nadezdapetrovic.rs

Посетите сајт: nadezdapetrovic.rs


УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА "РИСИМ"

Галерија “Рисим” је саставни део уметничке галерије “Надежде Петровић” и представља легат породице Рисимовић. У њој је стална поставка слика Богића Рисимовића-Рисима, сликара, песника и приповедача, рођеног 14. марта 1926. године у Чачку.

Адреса: Господар Јованова 11, Чачак

Контакт: 032 343 071

Мејл: galerija@nadezdapetrovic.rs


НАРОДНИ МУЗЕЈ

Конак Господара Јована Обреновића у Чачку, је после цркве најстарија сачувана грађевина. Подигао га је 1835. године Јован Обреновић, брат кнеза Милоша Обреновића. На спољној фасади осликан је грб Обреновића у боји – једини сачувани грб у нашој земљи.

Народни музеј у Чачку основан је 30. августа 1952. године, а стална поставка отворена је 1953. године.

Адреса: Цара Душана 1, 32000 Чачак

Контакт: 032 322 169

Мејл: muzejcacak@gmail.com

Посетите сајт: cacakmuzej.org.rs


ЕТНОЛОШКИ МУЗЕЈ ЧАЧАК

Етнолошки музеј налази се у Хаџића кући у центру града, двоспратној грађевини коју је давне 1854. изградио један од тада најбогатијих Чачана, трговац Владимир Хаџић. Сталну поставку чине предмети из старих чачанских породица, а поседује и галеријски простор у коме ће се дешавати различита догађања и изложбе, као и предавања.

Адреса: Улица господар Јованова, Чачак

Телефон: 032 322169


МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ

Архив је смештен у згради бившег Начелства округа чачанског, која је подигнута 1877. године, у улици Господара Јована бр. 2. У приземљу зграде су депои са архивском грађом, а на спрату радне просторије: библиотека са читаоницом, фотолабораторија и галерија архива. Зграда у којој је смештен Архив, проглашена је за културно добро великог значаја, 11. фебруара 1974. године.

Адреса: Улива господар Јованова бр. 2 32 000 Чачак, Србија

Контакт: +381 32/322 729

Мејл: arhivcacak@mts.rs

Посетите сајт: arhivcacak.org.rs

info@cacak.rs
starmenuchevron-down