Претрага
Мени

Отворено Развојно саветовалиште за децу са тешкоћама у развоју и њихове породице у просторијама Медицине рада

Данас је свечано отворено Развојно саветовалиште у Чачку, у реновираном простору, у згради Медицине рада. Овај простор и тим стручњака, који ће у њему радити помоћи ће деци са тешкоћама у развоју и њиховим породицама.

Подршку за отварање Развојног саветовалишта дали су Дом здравља Чачак, Град Чачак, Министарство здравља и УНИЦЕФ, у оквиру подршке програму Породично оријентисане ране интервенције (ПОРИ), као и партнери из приватног сектора.

Развојно саветовалиште намењено је деци до шест година и њиховим породицама, као подршка у превазилажењу ризика, сметњи и тешкоћа у развоју. Како је ово велика обавеза за рану интервенцију, у овај посао укључен је велики тим стручњака – педијатара, психолога, логопеда, дефектолога, социјалних радника, васпитача у вртићима, који заједнички помажу родитељима, како би стекли вештине значајне за напредак деце, кроз цео живот.

Доцент др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља истакао је да је значај овог Световалишта нарочито за родитеље, којима се на овај начин највише помаже.

У Србију је УНИЦЕФ донео модел породично оријентисаних раних интервенција, који је заснован на савременим научним доказима о развоју деце и неуронауци. Овај модел у центар пажње ставља, пре свега, родитеља и окружење око детета.

Директор Дома здравља др Александар Пајовић рекао је да је ова здравствена установа носилац пројекта у Чачку, уз подршку Града Чачка, Министарства здравља, УНИЦЕФ-а, као и чачанских предшколских установа „Радост“ и „Моје детињство“ и Центра за социјални рад Чачак.

Град Чачак је обезбедио простор и додатних четири и по милиона динара за његову адаптацију, а намештај, опрему и дидактичка средства поклонила је Компанија „ИКЕА“. У име Града Чачка, присутне је поздравио Владан Милић, заменик градоначелника, који је нагласио да је проширење Развојног саветовалишта од великог значаја за здравље деце, поготову у најранијем добу.


info@cacak.rs
starmenuchevron-down