Претрага
Мени

Обележено 209 година од боја на Љубићу

Полагањем венаца и одавањем почасти, у Чачку је данас 6. јуна 2024. године, обележена 209. годишњица Боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића.

Венце су положили представници Владе Србије,Моравичког управног округа, Града Чачка, Војске Србије, МУП-а, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Свечаној церемонији је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђе Тодоров, који је истакао да ми, као потомци славних предака морамо наставити њиховим стопама у борби за независност и војну неутралност, нове мостове, фабрике, болнице и све грађане Републике Србије.

-Наш народ је кроз историју увек био ослободилачки. Народ који је поштовао мир али није дао на себе и после векова ропства успео да донесе у наше крајеве слободу. Данас слободу чувамо, баштинимо, негујемо уз велике изазове који су пред нама. Државно руководство покушава и чини све и успева да обезбеди мир, као предуслов за слободу - рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Битка на Љубићу одиграла се 6. јуна 1815. године и најзначајнија је у Другом српском устанку. Том приликом чувајући топове, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије.


info@cacak.rs
starmenuchevron-down