У Привредној комори Србије је јуче, 20. октобра 2016. године, одржан СРПСКО – ПОЉСКИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ. Отворио га је господин Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. Након пленарног дела, вођени су билатерални разговори привредника из Пољске са представницима предузећа и компанија из наше земље. Учешће на овом форуму узео је и Град Чачак, кога је представљао заменик градоначелника, проф. др Радош Павловић, као и представици чачанских предузећа и то: Компаније СЛОБОДА, ФРА Чачак и Предузећа АТЕНИК- КОМЕРЦ. Форуму су присуствовали и Њ.Е. господин Томаш Његођиш, амбасадор Републике Пољске и господин Ранко Томовић, почасни конзул Републике Србије у Катовицама.

Билетерални разговори заменика градоначелника, проф. др Радоша Павловића, са пољским привредницима су имали за циљ, пре свега, разматрање могућности инвестирања у област екологије и заштите животне средине, поготову у рециклажу комуналног отпада и отпадних вода на територији Града Чачка, као и инвестирање у геолошка истраживања, првенствено експлоатацију сировина и употребу геотермалних вода. Посебан акценат стваљен је на сарадњу у области пољопривреде и пољопривредне механизације.

Господин Гавроњски, представник компаније Амбер Еко ЛТД из Катовица, изразио је спремност да обезбеди средства за инвестиције у поменуте области из фонодова ЕУ, па се стога види и оправдан интерес у узимању учешћа Града Чачка на овом скупу. Јучерашњи СРПСКО – ПОЉСКИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ, допринео је бољем упознавању и унапређењу привредне сарадње између Града Чачка и поменуте компаније.

«Уверен сам да ће пољска компанија наћи интерес да инвестира у Чачак, да ће чачански привредници, по узору на пољске, савладати транзиционе изазове и максимално искористити процес европских интеграција за јачање и повећање конкурентности», истакао је заменик градоначелника Чачка, проф. др Радош Павловић. Почасни конзул, господин Ранко Томовић, најавио је секторске пословне мисије привредника Србије и Пољске, које ће, како је рекао, дати нови импулс привредној сарадњи две земље.

На Форуму је договорена и посета Њ.Е. господина Томаша Његођиша, амбасадора Републике Пољске, граду Чачку током децембра месеца.