Извоз коштичавог воћа из чачанског краја на руско тржиште од данас је поново дозвољен, саопштено је из кабинета градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.

У једном периоду наши произвођачи нису могли да пласирају коштичаво воће на тржиште Русије, због административних процедура, а захваљујући брзој реакцији министра пољопривреде Бранислава Недимовића, овај проблем је решен, на велико задовољство вредних воћара из овог краја, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је министар Недимовић након разговора са чачанским воћарима недавно имао састанак и са министром пољопривреде Русије на коме је договорено да се воћарима поново одобри извоз на руско тржиште.

На руско тржиште се највише извозе јабуке, брескве, нектарине и шљиве, како наводи председник удружења воћара “Чачанска јабука“ Небојша Јовановић. Додаје да је према његовим сазнањима до престанка извоза воћа на руско тржиште последњи пут дошло крајем прошле сезоне због појаве трулежи на плодовима. Раније се на руско тржиште извозило од 50 до 60 одсто јабука из овог краја, док је остали део продаван на локалном тржишту, у Црној Гори и делом у Северној Македонији.

Иначе, удружење воћара “Чачанска јабука“ окупља 24 произвођача воћа у чачанском крају који у свом власништву имају више од 120 хектара засада под разним воћем, где је јабука најзаступљенија.