На седници Скупштине града Чачка усвојен је предлог буџета за 2022. годину у висини од 6.327.000.000, што је износ двоструко већи од буџета од пре пет година.

Поред тога што је рекордан, буџет је добро избалансиран, инвестициони, развојни, али и социјално одговоран.

Како и колико се Чачак развија, како се реализују планови и пројекти, најбоље показује податак да су захтеви буџетских корисника износили више од седам милијарди.

Нове инвестиције планиране су за наредне године, тако да ће приход од најважнијег извора за локалне самоуправе – пореза на зараде бити 2.348.000.000 динара, а од пореза на имовину очекује се 777 милиона динара.

Град је приходовао 650 милиона од продаје пет парцела, а у наредној години по том основу планирано је још 440 милиона динара.

Забележена су и рекордна улагања државе у Чачак. Само за брану Сврачково, поред свих досадашњих улагања, Влада Републике Србије ће у 2022. години уложити 1.387.000.000 динара.

Издвојено је 85 милиона за пројекте за болницу и за РХ Центар у Овчар Бањи. Једна од најзначајнијих инвестиција наредне године за наше суграђане је почетак изградње Здравствене станице у Љубићу, за шта је планирано 400 милиона динара.

За пољопривреднике су повећана средства за субвенције. Ове године опредељено је 50 милиона, ребалансом је додато још десет, док ће следеће године износ од 67,5 милиона бити искоришћен за субвенције пољопривредницима.

Један од највећих и свакако најзначајнијих пројеката у последњих неколико деценија за Чачак је „Чачанска родна“, пројекат од националног значаја. Држава улаже 300 милиона, а Град Чачак 200 милиона динара. Овај пројекат подразумева изградњу новог комплекса, шеталишта, реконструкције Хаџића кућее, Музеја и Архива, Галерије, одржавање концерата, представа, изложби, отварање нових простора…

Наредне године наставља се инвестиција Владе Републике Србије у Овчар Бању у вредности од 500 милиона динара.