Након отвореног и искреног разговора, са представницима чачанских угоститеља, који су ми се обратили са молбом за тумачење одредби Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID – 19, одржао сам састанке са државним званичницима, са огромном жељом да заједнички дођемо до модела који би био прихватљив, у условима веома тешке епидемиолошке ситуације. Град Чачак је свестан сложене ситуације у којој се налази делатност угоститељства, као и још неке предузетничке делатности.

Мере Кризног штаба нису у ингеренцији Града, али смо учинили све да живот и рад у нашем граду, функционишу у овом тешком времену. Уз велико разумевање надлежних , дошли смо до решења које је једино могуће у овом тренутку.

Генерални секретаријат Владе, дао је мишљење о примени ове Уредбе и препорука Кризног штаба, у коме стоји да шалтерска продаја хране и пића, у том смислу, не спада у област угоститељства, која обухватају продају хране и пића (ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови, шалтери и киосци за продају хране и пића и сл.)

Напомена је да се МОРАЈУ поштовати све друге превентивне, епидемиолошке мере, као и да ресторан мора бити затворен за рад са странкама У НЕПОСРЕДНОМ КОНТАКТУ.

Део објекта у којем се седи и послужује, МОРА БИТИ ЗАТВОРЕН, а део објекта који има шалтер за директну, непосредну предају хране купцу, може радити.

Уколико је делатност таква да подразумева услуживање, тако што ће купци-корисници боравити дуже времена (дуже од 15 минута), у затвореном простору, без маски и на одстојању од минимум 1,5 метра, онда је такав објекат НЕБЕЗБЕДАН.

Битан чинилац је сигурност и безбедност пружања услуга, односно обављања привредне и друге делатности (мисли се на књижаре, цвећаре, продају фарбарске и гвожђарске робе и сл.)
Ове мере ступају на снагу одмах.

Градоначелник Чачка

Милун Тородовић