Представници локалне самоуправе су у суботу, 18. марта, у Мрчајевцима, и недељу, 19. марта у Заблаћу, одржали трибине на којима је представљена аграрна политика града Чачка и програм мера подршке пољопривреди за 2017. годину. Такође, на трибинама је било говора и о најважнијим инфраструктурним проблемима ове две месне заједнице и начинима за њихово решавање. Осим градоначелника, г. Милуна Тодоровића, заменика градоначелника, проф. др Радоша Павловића, председника Скупштине града, г. Игора Трифуновића, помоћника градоначелника, чланова Градског већа, одборника и директора јавних предузећа, трибини су присуствовали и народни посланици, г. Марко Парезановић и г. Остоја Мијаиловић.

Заменик градоначелника, ресорно задужен за пољопривреду, проф. др Радош Павловић је нагласио да су ове године за подршку пољопривреди намењена средства у износу од 72,2 милиона динара, од чега је 41 милион намењен за директне субвенције произвођачима, што је готово дупло више него прошле године, а убедљиво највише планираних средства за ову намену икада. Уз констатацију да је Програм усаглашен са ресорним министарством, г. Павловић је истакао да ће ове године заинтересовани моћи да конкуришу за средства током 6 месеци и да, уколико нису приложили комплетну документацију или има одређених недостатака, грешке могу да исправе и поднесу свој захтев уз асистенцију Службе за пољопривреду и центара за развој села. Средства повраћаја ће бити исплаћивана на месечном нивоу, да би их пољопривредници могли улагати у наредне циклусе производње. Износ повраћаја је 50 % инвестиције, односно максимално 500.000,00 динара.

„Наше опредељење је да поспешимо технолошки развој пољопривредне производње, допринесемо тржишној оријентацији и њеном осавремењавању“, нагласио је Павловић. „У том правцу издвојене су кључне мере циљаних субвенција где је максимални износ подигнут на 600 хиљада динара и пољопривредници их могу користити сваке године. Те мере су: системи наводњавања, противградне мреже, опреме за складишне капацитете, сушаре за биљни материјал, системи загревања заштићених простора врућом водом и куповина обрадивог пољопривредног земљишта (минимално 1 хектар) у циљу укрупњавања поседа, по чему је Чачак јединствен у Србији.

Као што је Премијер у својим иступањима истакао а током недавне посете Чачку, потврдио министар пољопривреде, г. Бранислав Недимовић, ускоро ће бити решен радно – правни статус сезонских радника, што свесрдно подржавамо, јер је евидентан њихов велики број на нашем подручју. Такође, пружићемо сву логистичку подршку нашим произвођачима приликом конкурисања за подстицајна средства која даје Министарство пољопривреде. У плану је и презентација ИПАРД фондова Европске уније, за чија средства ће наши пољопривредни произвођачи, такође, моћи да аплицирају, а Град ће им додатно пржити подршку за увођење стандарда у њихову производњу што је основни услов за приступ ИПАРД фондовима“, нагласио је професор Павловић.

Као значајну ставку, професор Павловић је истакао да је Град Чачак ове године усвојио Програм коришћења и уређења пољопривредног земљишта и за њега добио сагласност ресорног министарства што је основни услов за коришћење средства намењених за сређивање некатегорисаних атарских путева, за шта је Град, определио осам милиона динара, а од Републике се очекује да учествује, први пут после три године, са додатних 12 милиона.

У циљу што боље и ефикасније одбране од града на трибинама се могло чути да је Град у односу на претходну годину када је издвојено 2 милиона динара, ове године наменио 5,5 милиона динара за набавку противградних ракета, тако да ће свака од 25 станица, сезону дочекати са најмање 20 ракета. Поред 24.000 динара које за противградне стрелце обезбеђује држава (РХМЗ), Чачак ће противградним стрелцима из свог буџета доделити награду у износу од по 55.00 динара. У плану је да Град, у сарадњи са предузећем „Трајал“ из Крушевца, изврши модернизација постојећих противградних станица и размотри могућност увођењем аутоматских система противградне заштите. Такође, Град ће средити прилазне путеве и извршити мање поправке на противградним станицама, а стрелцима је ове године издвојено више средстава у износу од 300.000,00 динара за гориво сходно удаљености од станица.

Град је за 2017. годину планирао средства и за едукацију пољопривредника, као и за посету домаћим и међународним сајмовима у износу од 1,5 милиона динара.

Представљање пољопривредних потенцијала и производа са овог подручја, у циљу што бољег пласмана, као и брендирање производа карактеристичних за наш крај, као што су купус и кајсија, су значајне ставке у Програму развоја пољопривреде Чачка. У циљу њихове реализације, између осталог, наставиће се са одржавањем већ традиционалних манифестација: „Купусијада“, „Плодови западног поморавља“, „Дани кајсије“.

Професор Павловић је подсетио да је током недавне посете Чачку председника Владе Републике Србије, Александра Вучића, договорено улагање Републике у проширење производних погона предузећа „ Chips Way “, што ће допринети отварању 100 нових радних места, као и проширење производње кромпира на нових 100 хектара и кукуруза на 100 хектара.

Када је реч о екологији, планирано је санирање дивљих депонија и организација пунктова за прикупљања употребљене амбалаже пестицида као и малч фолије, на чему се интензивно ради.

Израда заштитног бедема на току Западне Мораве низводно од Чачка и решавање проблема неконтролисане експлоатације шљунка један су од приоритета градског руководства, које ће се спровести у сарадњи са ЈП „Србијаводе“, чији директор наредних дана долази у Чачак, како је најавио градоначелник Милун Тодоровић.

Као кључне проблеме у својим срединама присутни грађани су истакли нерешено водоснабдевање и канализацију, лошу путну инфраструктуру, неадекватну нисконапонску мрежу, са старим, дрвеним бандерама, нерегулисана корита водотокова другог реда и бујичних потока.

Градоначелник Тодоровић је обећао да ће се по свим евидентираним проблемима ургентно предузимати одређене мере и да ће се за већину примедби наћи адекватна решења у што краћем року. Посебно је истакао да ће се интензивно радити на сређивању нисконапонске мреже, након измене одређених планских аката и да до краја мандата ове власти на територији Чачка неће бити ни једне дрвене бандере, а ради се о мрежи дугој 1050 километара.