У просторијама Природњачког центра у Овчар Бањи одржан је још један у низу састанака Радног тима за ревитализацију Овчарско - кабларске клисуре, коме су присуствовали представници домаћина, града Чачка и општине Лучани али и представници надлежних министарстава и јавних предузећа.

На састанку је било речи о пројектима који ће се реализовати на датом подручју у текућој години.

Планиран је низ пројеката. Преко 235 милиона у првом кругу које ћемо потрошити већ у јануару месецу за неке кључне пројекте који нам фале у Бањи. Између осталог, у овој години је планирано да се заврши пројекат воде и канализације, РХ центра, клиничког центра и даљи наставак уређења саме бање и простора на језеру Међувршје. У плану је реализација 15 пројеката. То подразумева наставак изградње стаза уз језеро Међувршје, у самој бањи, пута ка врху Каблара, који ће скратити пут туристима на само десетак минута као и изградња самог видиковца на Каблару. То су све пројекти који би требало да заинтересују све оне који желе да посете Овчарско - кабларску клисуру”, каже директор Туристичке организације Чачка, Војин Јаковљевић.

Највећи пројекат у овкиру ревитализације Овчарско - кабларске клисуре свакако је дуго најављивано измуљавање језера Међувршје. Према речима првог човека Чачка, ове године се може очекивати и коначна реализација тог посла.

Очекујем око милијарду динара инвестиција ове године у Овчар Бању односно Овчарско - кабларску клисуру. Од уређења саме бање, саобраћајница у њој, пројекат за мост као и пројекат обалоутврда са обе стране Западне Мораве, дакле и чачанске и лучанске, почетак изградње РХ центра и Природњачког центра као и изградња видиковца на самом врху Каблара.

Планови су оптимистични. Завршетак стазе за пешаке као и наставак изградње стазе за риболовце у дужини од 900 метара. Доста средстава ове године очекује се и из међународних, пре свега приступних фондова ЕУ.

Оно што нас очекује јесте наставак елабората и припрема за измуљавање језера Међувршје. То је и највећи пројекат, а вредан је око четири милијарде динара и мислим да ћемо ове године успети заједно са владом Републике Мађарске да уђемо у тај уговорни однос и да кренемо са чишћењем језера Међувршје.

Пре две године почели смо заједно да радимо на овом пројекту који је у плану `Србија 2025` и остајем при томе да ће Овчар Бања и Овчарско - кабларска клисура са свим знаменитостима, пре свега средњовековним манастирима наставити даље и да ће овај предео од посебних одлика бити један од лепших у региону”, рекао је градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.

Уређењем саме бање и изградњом Природњачког центра, Овчар бања почела је да враћа стари сјај и од заборављеног лечилишта западне Србије постаје значајно место на туристичкој мапи не само овог дела Србије већ читаве земље.