На данашњи дан пре 611 година у Дубровачком архиву забележен је траг да се наш град помиње под именом Чачак.

Тим поводом у препуној сали Домa културе одржана је Свечана седница Скупштине града. Одлуком комисије града уручена су највиша признања, Децембарска награда града Чачка.

Лауерати и добитници признања су Основна школа „Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, Центaр за социјални рад града Чачка и књижевник Милутин Мићо Миловановић.

Свечаној седници су поред одборника Скупштине града и локалног руководства, присустовали представници цркве, друштвено-политичког живота града и округа, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Посебна част је било присуство Његовe екселенцијe амбасадора Европске Уније и шефа мисије европске делегације у Србији Сема Фабриција, коме је одлуком градоначелника уручена захвалница за сарадњу и улагање у град Чачак.

Такође, свечаности су присуствовали и аташе за културу и други секретар Руске амбасаде, представници братских градова из Чешке, Валашки Мезиричи и Словачке Брезно, као и многобројни представници локалних самоуправа из Моравичког, Златиборског и Рашког округа.

Чачак је срећан и уређен град, али желимо и даље да се развијамо на добробит наших грађана

 изјавио је данас градоначелник Милун Тодоровић на свечаној седници поводом Дана града.

Желимо нове вртиће, школе, факултете, булеваре, саобраћајнице на сеоском и градском подручју, да се развијамо

поручио је Тодоровић.

Он је истакао да ће Чачак за неколико година бити треће саобраћајно чвориште у Србији, после Београда и Ниша.

– Јуче смо имали лет из Лађеваца, данас се отвара деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца и сада ћемо од Чачак до Београда стизати за 55 минута. Желимо да будемо одговорни, вредни, да радимо у интересу за покољења која долазе – навео је Тодоровић.

Тодоровић је рекао да смо мирољубиви и отворени за сарадњу са свима, Европском унијом, Русијом, Кином и другим земљама.

– То не бисмо могли да није велике одговорности председника Републике и Владе Србије – рекао је он.

Тодоровић се захвалио страним компанијама на досадашње улагању у Чачак, али и домаћим који су “наша жила куцавица”, додајући да је најважније отварати нова радна места.

Председник Скупштине града Игор Трифуновић, истакао да Чачак већ 611 година поносно носи ово име.

– Чачани су вредни марљиви људи, а генерације су од малог насеља успеле да изграде савремени град на раскршћу путева. Наш град постао је квалитетно и пријатно место за живот – рекао је он.

Према његовим речима, овај Дан града протиче у знаку новоизграђене инфраструктуре.

– Своју будућност градимо, а наша стварност су аеродром Морава, ауто-пут Милош Велики, булевар војводе Радомира Путника. Будућност видимо и у новим индустријским зонама, радним местима – навео је Трифуновић.

На свечаној седници шефу Делегације Европске уније у Србији Сему Фабрициу, Тодоровић је уручио захвалницу.

– Србија је на путу да постане члан Европске уније (ЕУ), а ми смо (ЕУ) први трговински партнер, инвеститор и донатор. Увелико радимо за бољу будућност Србију – поручио је Фабрици, који је на крају говора присутне поздравио на италијанском.

Децембарска награда града Чачка, као највише признање града, ове године је додељена Основној школи “Татомир Анђелић” из Мрчајеваца, Центру за социјални рад и књижевнику Милутину Мићи Миловановићу.

Обраћајући се присутнима, један од добитника награде Миловановић, истакао је да Чачак има душу и велико срце, да сваког прима раширених руку и да никог не оставља без наде.


Свечаност је увеличана наступом Народног оркестар под управом Владе Пановића који су испраћени громогласним аплаузом у препиној сали Дома културе.