У организацији Града Чачка а, у сарадњи са водећим организацијама из Немачке, Холандије и Словеније, успешно је реализовано стручно путовање пољопривредника у Немачку, Холандију и Словенију у периоду од 25. септембра до 2. октобра 2016. године са циљем упознавање нових људи, организација, стицање нових информација, знања у пољопривреди, екологији, разговорима о могућностима сарадње на заједничкој изради и реализација пројеката за домаће и иностране донаторе, упознавање са примерима добре праксе у пољопривредним газдинствима, удружењима, задругама, предузећима и државним организацијама.

Групу од 19 пољопривреднх произвођача на овом путовању предводио је у име Града Чачка проф. др Радош Павловић, заменик градоначелника града Чачка.

Први дан по програму је била посета Удружењу одгајивача алпских сименталских говеда у Мисбаху. Председник Удружења сточара у Мисбаху – Балтазар Бихл, представио је Удружење које има преко 1.400 чланова са око 52.000 уматичених крава и других раса говеда. Удружење окупља и организује пољопривреднике – одгајиваче говеда из 8 сточарских задруга у Баварској.

Удружење организује изложбе, аукције и продају стоке за своје чланове и годишње се преко Удружења оствари промет од око 22 милиона евра.

Даље, у наставку стручне посете, пољопривредни произвођачи су посетили Сточарски центар „Бајерн – Генетик“ у Грубу, који је представио генерални директор Др. Томас Груп, истичући да је „Бајерн – Генетик“ данас један од водећих Сточарских центара говеда и свиња у Немачкој, који је организован као задруга са преко 200 запослених стручњака и радника. Власници Бајерн – Генетика су 25.000 одгајивача – фармера, организованих у шест сточарских удружења, са преко 333.000 грла стоке. На шест локација производе семена од бикова и нерастова. Имају своја представништва на свим континетима и годишње продају преко 4.000 приплодних јуница широм света.

Следећег дана пољопривредни произвођачи посетили су фирму „Еуроплант“ у Немачкој .Еуроплант је водећи немачки и међу три највећа светска произвођача семенског кромпира. Има више од 110 разних сорти кромпира, а семенску производњу извози у више од 85 земаља широм света. Пољопривредници су видели нове сорте кромпира.

Прва посета у Холандији била је фирми „ЈОЗ“ у Вествуду која је зачетник система модерног чишћења и одржавања штала , производња разне врсте опреме од подова у шталама, боксова за стоку до робота за чишћење штала и за приношење хране стоци.Поред фирме налази се огледна фарма са 115 крава холштајн расе са роботима за мужу крава, чишћење штала и за приношење хране.

Даље, у наставку стручне посете, пољопривредни произвођачи су посетили фирму „Бејо Заден-Броер БВ“ у Емелорду која се бави производњом , прерадом и продајом лука. Међу највећим су светским произвођачима семенског лука и имају извоз у земље широм света.

Наредног дана била је посета фирми „Агрико“ која је водећи произвођач семенског кромпира у свету. По свом облику организована је у задругу са седиштем у Емелорду. Фирма „Агрико“ има преко 100 сорти кромпира. Затим су пољопривредници посетили фарму за продају репариране пољопривредне опреме и механизације, као и пољопривредну апотеку у Емелорду.

Последњег дана била је посета Словенији. Пољопривредни произвођачи су посетили фирму „Вртларство Антолин“ која се бави производњом цвећа, која већ сарађује са неколико произвођача цвећа из Чачка и Пољопривредни институт Словеније који је водећа стручна и научна организација у области пољопривреде.У оквиру овог Института посетили смо инфраструктурни центар Јабље у околини Љубљане који има 50ха под огледним пољима намењених истраживању и развоју у пољопривреди, а у центру се врше и друге истраживачке активности. Затим су пољопривредници посетили огледни воћњак овог института са преко 400 различитих воћних врста јабучастог, јагодастог и коштичавог воћа Посета Словенији завршена је посетом пољопривредном газдинству Кос које се налази у Брду при Луковици. Ово пољопривредно газдинство смештеном у живописном крајолику у околини Љубљане и бави се еколошком производњом.

Посета је била веома едукативна и пољопривредни произвођачи су видели нове технологије и достигнућа у пољопривредној производњи.Надамо се да ће део технологије које су видели приликом посете овим државама применити и у сопственој производњи.