Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини посетио је Чачак и састао се са представницима градског руководства. Заменик градоначелника Владан Милић је са колeгама одржао састанак са представником ЕУ у Научно технолошком парку, који уз помоћ Европске уније реализује пројекте усмерене ка унапређењу конкурентности малих и средњих предузећа.

-Град Чачак је током претходних две деценије развио сопствене механизме аплицирања и реализације развојних пројеката из средстава ЕУ. Наше опредељење је свакако да се као локална самоуправа интегришемо у европске токове. Захваљујући европским фондовима остварили смо значајне инвестиције у нашем граду и у том смеру ћемо наставити. Посебна пажња у наредном периоду, а у вези са будућим пројектима, биће за области заштите животне средине, економског развоја и културе – рекао је заменик градоначелника Чачка Владан Милић.

Никола Бертолини је на састанку упознат са пројектима које је Град Чачак реализовао, или је њихова реализација у току, од 2015. до 2022. године, а укупна вредност средстава из Европске уније за реализацију ових пројеката износи око 2.000.000 евра.
Бертолини је истакао да је током посете Чачку увидео како се локална заједница развија уз помоћ срредстава ЕУ, која се користе на најбољи могући начин.

- Најважније је сагледати реализоване пројекте, као и оне који су при крају, јер су они показатељ наше конкретне помоћи и користи за становништво Чачка. Видео сам занимљиве пројекте усмерене на иновације, циркуларну економију, заштиту животне средине, као и примере сепарације отпада што се не ради у великом броју градова у Србији- истакао је Бертолини.

Након обиласка Научно технолошког парка, Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији је посетио и фирму ПЛАЗМАТЕХ, чија је делатност омогућена захваљујући фондовима за развој ЕУ и која се највише бави извозом, а како је Бертолини рекао, прави је пример успешног и рационалног коришћења средстава из фондова ЕУ.

На крају обиласка, Никола Бертолини посетио је Обреж, где је у току изградња стамбеног објекта за социјално осетљиве категорије становништва, односно реализација пројекта „Не остављајући никога иза себе - адекватно становање и активно укључивање рањивих друштвених група у Чачку“, који финансира Евопска унија. Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији нагласио је да је импресиониран како се реализује пројекат социјалног становања, истичући да Чачак може бити пример другим локалним самоуправама у вези са коришћењем ЕУ фондова.