Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић одржали су радни састанак на коме су размотрили наредне кораке и активности у реализацији великог пројекта прве престонице културе Србије „Чачанска родна", који ће омогућити да озбиљним улагањима локалне самоуправе и државе, Чачак и овај део Србије буду препознати као национални центар развоја културе.
Гојковић и Тодоровић су разговарали и о припремама за отварање прве престонице културе - Града Чачка у марту ове године, које је планирано за први дан пролећа.
Министарка је истакла да ће овај пројекат бити од великог значаја, не само за Град Чачак, већ за и цео Моравички округ, бројне уметнике и све оне који раде у култури. Сагласили су се и да ће осим уметничког, утицати и на инфраструктурни и урбани развој града, као и на јачање капацитета локалне културне сцене.
Министарство културе и Град Чачак, са својим тимовима, у протеклој години посвећено су радили на припреми овог пројекта, како би створили предуслове да прва престоница културе наше државе постане видљива и препознатљива на културној мапи Србије и Европе.
Град Чачак развио је више од 60 нових уметничких програма под темом „Чачанска родна", која осликава локалну специфичност овог краја, а симболично, ту значајну титулу понеће управо у години када се обележава 150 година од рођења велике српске сликарке, Надежде Петровић и 60 година постојања манифестације „Дисово пролеће".
Недавно је у Чачку представљен програм прве Престонице културе Србије, састављен од четири уметничке целине - "На слободи", "На раскршћу", "На калдрми" и "На Морави", као и главни инфраструктурни пројекти за 2023. годину.