Директор Rепубличког  геодетског завода Борко Драшковић данас је посетио град Чачак и одржао састанак са градоначелником Милуном Тодоровићем, директором Службe за катастар непокретности Чачак Миодрагом Радивојевићем и представницима локалне самоуправе на тему пројекта “Унапређење пословне климе у Србији”.

Захваљујући томе што је Чачак члан Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем учествује у развоју Регистра инвестиционих локација на Националној инфраструктури гео просторних података. Регистар је саставни део пројекта „Унапређење пословне климе у Србији“ и очекује се да његова реализација буде завршена до краја године.

Регистар је успостављен, опредељени су подаци који ће се у њему користити, и одржане су бројне радионице са циљем подизања техничких и промотивних капацитета јединица локалних самоуправа. Тренутно је у току фаза верификације података који су похрањени у Регистар инвестиционих локација, за који се очекује да ускоро постане потпуно оперативан.

Директор РГЗ Борко Драшковић је нагласио да ће Регистар олакшати процес презентације атрактивних инвестиционих локација домаћим и страним инвеститорима, али умногоме значити грађанима.

  • Господин Тодоровић је први градоначелник који ме је питао да ли ће грађанин, који је у трактору на њиви, моћи да види све што га интересује у вези са својим непокретностима, а да не мора да долази у Катастар. Одговорио сам да хоће, јер управо је то циљ свих ових дигиталних промена, да са сваког места можете електронским путем завршити све што вам је потребно – рекао је Драшковић.

Како су истакли и директор РГЗ и градоначелник Чачка након завршетка пројекта све ће бити приступачније грађанима, имаће модерну администрацију, по принципу “чист рачун дуга љубав”.

  • Ми ћемо новим софтверским решењима утицати да променимо и односе међу грађанима. Најбитнија је презентација на креативан и јасан начин, и ту ће можда бити препрека због предсрасуда и стечених навика. Али, очекујемо да све то решимо – рекао је Драшковић.

На састанку су представници РГЗ сагледали пословни амбијент и инвестиционе локације, како би знали шта се може понудити будућим инвеститорима, али и на који начин грађани могу да знају која је вредност њихове непокретности. Закључено је да ће земљишна администрација имати велику улогу, као и да ће вредност некретнина у региону  бити повећана.

Град Чачак је други град, након Зрењанина, који је добио штампану сателитску карту, која ће крајем октобра бити постављена на дигиталну платформу РГЗ.