Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је данас, заједно са сарадницима, угостио премијерку Ану Брнабић, која је са министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић и министарком за трговину, туризам и телекомуникације Татјаном Матић, посетила Овчарско-кабларску клисуру. Делегација је прво била на Каблару, а затим на пристаништу у Међувршју. Посета је завршена у Овчар Бањи, у којој се тренутно гради неколико објеката.

Како је истакла премијерка, Овчарско-кабларска клисура је један од највећих и највреднијих бисера нашег туризма, културе и верских здања у који се није улагало више од 60 година. Удруженим снагама ресорних министарстава, са око 200 милиона динара планиран је развој Овчарско -кабларске клисуре, због чега је у фебруару формирана

Радна група, којом председава градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Он им је данас пожелео добродошлицу, подсетивши да се за седам месеци пуно урадило.

  • Поред тога што смо основали Радни тим, сви из различитих области се интензивно бавимо уређењем Овчарско-кабларске клисуре. Управо сада градимо амфитеатар, а очекује нас ускоро изградња Пиродњачког музеја, али и реконструкција железничке станице, у коју није улагано више од 35 година – рекао је градоначелник Чачка Тодоровић, подсетивши да је тренутно у току чишћење језера Међувршје, где се уклања трава и трска.

Ана Брнабић је, обраћајући се медијима и присутним грађанима, истакла да се много планираних пројеката већ реализује.

  • У септембру ћемо моћи да отворимо реконструисану железничку станицу, да посетимо ново пристаниште, нови трг у Овчар Бањи и амфитеатар. Један од највећих капиталних пројеката у будућности биће одмуљавање језера Међувршје – рекла је Брнабић и истакла да је у првих седам дана чишћења, из језера извучено 70 тона траве и трске, а тиме се није дошло ни до пола пута.

Да је ово само почетак уређења овог подручја, истакла је и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  • Овчарско-кабларска клисура је, не само пројекат од националног значаја, већ је у оквиру наше стратегије развоја једна од приоритетнијих туристичких дестинација, а у оквиру туристичке регије Западне Србије, која је иначе најпосећенија у нашој земљи. У 2019. години је чак 200.000 људи посетило Овчарско-кабларску клисуру - истакла је министарка Матић.

Инвеститор Природњачког музеја у Овчар Бањи је Министарство за заштиту животне средине, које је за ову инвестицију издвојило 22 милиона динара.

  • У Центру ће се налазити део за научно - истраживачке делатности, као и изложбени простор намењен посетиоцима заштићеног подручја. Ово је важна вест и потврда да пројекте које смо обећали крајем прошле године спроводимо у дело – рекла је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, напоменувши да је улога Природњачког центра огромна, јер ће се користити за едукативне активности у циљу подизања свести о значају заштите животне средине, посебно младих и деце школског узраста који ће имати прилику да га посећују.

Председница Владе и министарке посетиле су и врх Каблара, где је у току реконструкција приступне саобраћајнице и изградња два паркинга за аутобусе и путничке аутомобиле.

Паркинг за путничка возила се гради на локацији где су пре неколико година, услед огромног мраза и јаког ветра, страдала стабла. Инвеститор је ЈП „Путеви Србије“, са износом од 80 милиона динар