Претрага
Мени

Представници руске и белоруске амбасаде на пријему код градоначелника Тодоровића, поводом отварања Руског културног центра у Чачку

Данас је у Чачку свечано отворен Руски културни центар, у организацији Српско-руског-белоруског пријатељства Србије, уз подршку Града Чачка. Тим поводом, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је са својим сарадницима уприличио пријем за представнике амбасада Руске  Федерације и Републике Белорусије, као и остале госте из Београда, који су дошли из Руског дома и других институција које се баве односима српског, руског и белоруског народа.

Како је истакла Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника, представници локалне самоуправе Чачка имали су посебно задовољство да са гостима разговарају о размени културних добара, као и о потенцијалној економској сарадњи.

- Сви који имају интереса за Русију, њену богату историју и културу, као и интерес да науче руски језик, сада су добили могућност да све то изучавају у Руском културном центру, који ће имати Школу руског језика, руску библиотеку, као и Канцеларију за културно-економску сарадњу и Канцеларију за руске националне мањине – рекла је Петронијевић.

Александар Конанихин, министар саветник у Амбасади Руске Федерације је истакао да је отварање Руског центра веома значајно, као и да је то друга оваква институција у Србији, после Руског дома, који се налази у Београду.

-Према нашем мишљењу ово ће бити седиште намењено за озбиљан рад на нивоу локалне самоуправе, за историјско-културну сарадњу, за економски вид сарадње, за коју има изузетних могућности о којима смо причали са градоначелником и његовим сарадницима. Трећи вид сарадње је школовање у високим школама Русија, одакле се добија велики број стипендија за српске ђаке. Сви руски универзитети су отворени за српске студенте, који уз наше стипендије могу студирати потпуно бесплатно у нашој земљи. Само су им потребне информације, јер многи за то не знају. Штета је да нам долазе само ђаци из Београда. Знамо да ће преко овог Руског културног центра те информације стизати и до ученика из унутрашњости. Руска федерација има посебан програм да помогне студентима, који дођу, како би савладали руски језик, а за то могу сада да користе и школу у оквиру овог Руског културног центра – рекао је Конанихин.

Саветник амбасадора Републике Белорусије Павел Миронов захвалио је локалном руководству на пријему, истичући да је Република Белорусија веома расположена за сваки вид сарадње са Чачком, као и да је отварање Руског културног центра веома значајан за њено оснаживање.

У Руском културном центру моћи ће да се изучава руски језик, у неколико нивоа у Школи руског језика, која ће покривати цео Моравички округ. У Центру ће се налазити руска библиотека,  Канцеларија за културно-економску сарадњу и Канцеларија за руске националне мањине. Просторије Руског културног центра су преко пута Културног центра Чачка, изнад Шнајдерске радње „Вито“.


info@cacak.rs
starmenuchevron-down