Чачак је и званично понео титулу прве националне престонице кутуре. За почетак пројекта свечано су представљени најзначајнији програми, а све под мотом „Чачанска родна“ - инспирисаним препознатљивим именом шљиве из овог краја.

Кроз уметнички концепт који спаја калдрмисане раскрснице које запљускује Морава и све боји слободом духа, израза и снагом инспирације најављено је више од 50 нових уметничких програма, али и обележавање великих јубилеја. А првим даном пролећа 2023. године Чачак ће званично почети да дише као престоница културе Србије.

Уметничка галерија ће свој програм започети великом уводном изложбом у години титуле на којој ће бити представљени наши најзначајнији ствараоци И најрепрезентативнија дела националне уметности, дела Ђорђа Крстића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде", рекао је Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић" у Чачку.

Отварање нових простора, пратиће главни инфраструктурни пројекат- формирање музејског комплекса око чачанске цркве. У склопу те целине најстарија кућа у граду, подигнута још 1854.године, биће претворена у Етнографски музеј, а у најстаријем спортском објекту у граду биће Музеј кошарке музеју са савременом и атрактивном поставком.

Која ће обиловати не само традиционалним тродимензионалним предметима попут трофеја, медаља, дресева, патика, лопти и тако даље већ и кроз мултимедијалну поставку која ће нам донети прегрш тих видео, фото и наративних садржаја", истакао је Милан Лишанчић, историчар, коаутор поставке музеја кошарке.

 

Уз подсећање на знамените личности, представљање богатства националне и завичајне баштине у Чачку су наредне године планирани богати културни програм.

Титула прва национална престоница културе истовремено је признање које подстиче и јединствена прилика за Чачак да ентузијазмом, јасном визијом и озбиљним улагањима направи суштински искорак и буде препознат као национални центар развоја културе – нагласила је Маја Гојковић.

Министарка културе: Маја Гојковић

Она је подсетила да су Чачак прославили Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис, Бранко В. Радичевић али и музичар Бора Ђорђевић, Радомир Михајловић Точак, глумица Соња Савић и многи други и да је то место на коме се преплићу традиционално и модерно.

Чачак је град кошарке који је одувек био свој и посебан и пре свега отворен према свима. Познат као средина која баштини вредности слободе, херојства, истрајности и љубави према завичају, Чачак је креативно представио своје предности у оквиру четири програмске целине, „На слободи”, На раскршћу, На калдрми и На Морави. Наш заједнички циљ је да представимо управо ове четири уметничке целине и носеће програмске и инфраструктурне пројекте и упознамо јавност са свим деловима које су до сада реализовани као и са даљим плановима за 2023. годину – рекла је Гојковић.

Како је истакнуто, осим уметничког, овај пројекат утицаће и на инфраструктурни и урбани развој града као и на јачање капацитета локалне културне сцене. Отварање Музеја кошарке, обнова Виророве куће, уређење археолошких налазишта и боље повезивање установа културе у јединствену културно- музичку четврт, само су неки од пројеката који ће умногоме променити слику града и створити услове за његов даљи културни развој.

Градоначелник Чачка: Милун Тодоровић

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је подсетио да се наредне године, године у којој ће град на Морави имати ту част да буде прва српска престоница културе навршити и многи јубилеји значајни за живот и развој и града Чачка, али пре свега његових житеља.

– Следећа година је 175 година од првог читалаштва у нашем граду, 75 година од оснивања компаније “Слобода“, 60 година од првог “Дисовог пролећа“, 50 година од почетка излажења великог и важног часописа “Градац“… Све оно што смо, наши претходници, културни посленици баштинили деценијама и столећима, рекао бих да се имплементира и унапређује у наредној, 2023. години. За мене је ово један од најлепших дана у протеклих шест и по година колико сам на челу града – рекао је градоначелник Чачка.

Тодоровић је истакао да ће инфраструктурно опремање свих локалитета које се обављало у години иза нас бити настављено и у наредној, години Културне престонице али и да је сада остало само да се све оно што се у годинама иза нас урадило унапреди и да се постојеће манифестације учине важнијим, битнијим и видљивијим.

Чачак је титулу Престонице културе Србије изборио у конкуренцији 18 градова. Њу ће у 2024. години носити суседни град Ужице.