Министарска културе и иноформисања, Маја Гојковић потписала је данас са градоначелником града Чачка Милуном Тодоровићем, уговор којим се, званично Чачак одређује као прва Национална престоница културе 2023. године. Град Чачак је изабран за овај пројекат у конкуренцији 18 градова.

Градоначелник Чачка, Милун тодоровић рекао је да је ово велики дан како за културу тако и за економију Чачка, Моравичког округа али и целе државе као и да је вредност овог пројекта око пола милијарде динара. Средства за њега ће издвојити и министарство, око 300 милиона динара али и град Чачак са локалном привредом , осталих 200 милиона.

Уз постојећи културни садржај који се одиграва у Чачку, као што су „Дисово пролеће”, „Аниманима”, „Меморијал Надежде Петровић”, град ће добити и нове садржаје, од чега су највећи пројекти два нова музеја, етнографски и музеј кошарке.

Наша жеља је и да успоставимо и нове вредности кроз нова два музеја. Музеј кошарке и етнографски музеј који ће углавном бити поставка великог рата. И то јесте наш дуг према нашим јунацима из Првог светског рата. Пре свега мислим на војводу Степу и на све његове ратнике али и на војводу Петра Бојовића, чије се униформе и данас налазе у Музеју у Чачку”, рекао је градоначелник.

„Кроз четири сегмента „Чачанска родна” која је победила на овом конкурсу, а то су „Морава”, „Слобода”, Раскршће” и „Калдрма” трудићемо се да у програмском делу али и инфраструктурном у наредној години кроз четири годишња доба дефинишемо све ове четири теме које су дефинисане прецизно и јасно дефинисани у самом пројекту”, додао је Тодоровић.

Стручна комисија која је од 18 пријава градова и општина широм републике Србије изабрала баш град Чачак за престоницу културе 2023. годин е и тиме данас у ствари озваничавамо почетак читавог пројета и његову примену” казала је министарка Маја Гојковић.

Желим да кажем оно што јавности није много познато, а то је да је град Чачак последњи предао своју пријаву за ову престижну титулу српске престонице културе, али ето видите она је оцењена од стране стручне комисије као најбоља, најсадржајнија пријава која омогућава широко учешће градјана Чачка у овом добром пројекту како установа културе које су учествовале у самој припреми пројекта тако наравно и независне сцене. И управо на овај начин је и направљена комисија од стране министарства културе и информисања која ће пратити читаву имплеметнацију и спроводјење”, рекла је министарка.,