Заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, потписан је уговор за развој НТП Чачак кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Циљ уговара је подстицање извоза технолошких паркова кроз који ће Швајцарска организација СЕКО финансирати развој и промоцију пословног модела НТП Чачак, подизање капацитета НТП Чачак за подршку компанијама у извозу, развој и имплементација шеме PRE-SEED финансирања.

Посебно је значајно што ће кроз пројекат бити обезбеђен почетни капитала за подршку стартаповима у раној фази развоја. Кроз ову шему, предвиђена је подршка у износу од 10.000-15.000 швајцарских франак зa 15 стартапова на територији Чачка.


Носилац пројекта за пренос знања и искуства је Научно технолошки парк Београд који је до сада заживео у пуном капацитету.


СЕКО ће у наш град уложити 490.000 швајцарских франака кроз консултације, менторство, обуке и PRE-SEED финансирање, кроз НТП Београд.
Споразуми су део Меморандума, потписаног крајем 2019. године између Владе Швајцарске Конфедерације и Владе Србије о имплементацији овог пројекта, којим ће швајцарска Влада у наредне четири године донирати 3,75 милиона швајцарских франака за подршку даљем развоју иновација и ширење мреже научно-технолошких паркова у Србији.