У језеру Међувршје почело је уклањање траве и трске са површине од око 15 хектара. Ова активност  припада еколошкој компоненти радова у оквиру националне иницијативе  уређења и развоја Овчарско - Кабларске клисуре.  За чишћење Међувршја ангажовано је друштвено јавно услужно предузеће "Белоцркванска језера" из Беле Цркве, чије је возило специјализовано за овакве послове. Вредност радова је око три милиона динара.

  • Ово је само први корак у великом послу, који подразумева да Међувршје уредимо, очистимо, да избистримо воду и да очистимо обале. Тренутно се уклања растиње и са леве и са десне обале језера, све до манастира Јовање. Трска и трава се депонују у градску компостану у ЈКП „Градско зеленило“ – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Чишћење, односно уклањање траве и трске на копну и на воденој површини, смањиће процес замућивања воде у наредном периоду и успорити процeс засипања језера. Једино решење у борби са травом у језерима је њено редовно кошење.

  • Наша жеља је да језеро Међувршје, заједно са уређењем читаве Овчар Бање, које је увелико у току, буде једно од места које ће привући туристе. Овде велики број мештана има викендице, а прошле године се тражио кревет више, посебно од туриста који су долазили из иностранства да посете овај предео којим се поносимо. Пут до викендица, захваљујући овом чишћењу, ће свакако бити приступачнији, ток значајно проширен, а језеро значајно бистрије – рекао је Тодоровић.

Иначе, како стручњаци објашњавају, велики проблем у језеру Међувршје, представља водени орашак - инвазивна врста траве, која се веома брзо шири. Када дође до пораста водостаја и нагомилавања отпада, ова инвазивна врста сакупља и задржава отпад на површини језера и веома га је тешко уклонити. Оваквим начином чишћења се уклања водени орашак, а са друге стране, уређују се обале језера.