Отворен Природњачки центар у Овчар Бањи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас, заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, Природњачки центар у Овчар Бањи.

Брнабић је том приликом истакла да је Природњачки центар само једна од реализованих инвестиција у великом пројекту ревитализације Овчарско-кабларске клисуре, у шта је у протеклих 16 месеци уложено 200 милиона динара.

Она је истакла значај заједничког рада Владе, ресорних министарстава и локалне самоуправе за успешност овако великих и значајних пројеката.

Kада не радите ствари од 1954. године, не можете их урадити за неколико недеља, навела је Брнабић и поручила да Србија има одговарну власт која жели да уради оно што је пропуштено.

Желимо и да допринесемо заштити животне средине, лепоти и туристичким потенцијалима Србије, нагласила је премијерка, најавивши и нове пројекте, изградњу рехабилитационог центра, као истуреног дела Опште болнице Чачак и измуљивање језера Међувршје, што је и најзначајнији подухват у процесу ревитализације овог подручја.

На то се даље надограђујемо тиме што ће Град Чачак градити једну енергану на биомасу, тако да ћемо тај муљ да користимо као енергент, па ћемо правити зелену енергију од тога. На тај начин полако улазимо у систем циркуларне економије у Републици Србији, а то све почињемо одавде, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, завршетком ауто-пута до Пожеге изместиће се саобраћај из клисуре и то ће бити прилика да се представе све лепоте Овчарско-кабларске клисуре и Овчар Бање.

Упитана о нелегалној градњи у клисури, она је рекла да је то питање за надлежне институције и инспекције и да се, ако је нешто проблем деценијама, не може очекивати да буде решено у наредних неколико месеци.

Радимо континуирано да свуда, па и у клисури проширујемо заштићена подручја, поручила је премијерка.

Брнабић је претходно посетила Овчарско-кабларску клисуру и језеро Међувршје, где јој је на пристаништу представљен пројекат измуљивања, вредан скоро 40 милиона евра.

Момировић је поручио да ће, завршетком ових пројеката, Овчар Бања бити можда и најлепши део наше државе у наредним годинама.

Вујовић је истакла да је изградња и опремање Природњачког центра само један од пројеката који је ресорно министарство, у сарадњи са градом Чачком, реализовало у оквиру националне иницијативе за еколошку и туристичку ревитализацију Овчарско-кабларске клисуре.

Поносни смо на овај пројекат, јер бисер природе какав је ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ заслужује свој музеј у којем ће бити изложени експонати карактеристични за ово заштићено подручје, навела је министарка.

Она је прецизирала да је у изградњу и опремање Природњачког центра, у којем се налази део за научно-истраживачке делатности и музеј са поставкама биљног и животињског света, уложено приближно 30 милиона динара.

С обзиром на то да је реч о згради некадашње основне школе која је преуређена и адаптирана у музеј природе, важно је нагласити да ће се овај објекат и у будућности користити за едукативне сврхе, као и за развој образовног туризма, објаснила је Вујовић.

foto: Kurir

Према њеним речима, у овом центру ће посетиоци, а нарочито они најмлађи, моћи да уче о природи и значају животне средине, што је важно за подизање свести о овој теми и допринос нашем циљу да на нивоу читаве Србије развијемо системско образовање за ову област.

Министарка је подсетила на то да је прошле године Уредбом о проглашењу ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ извршена ревизија заштите и дупло повећана површина заштићеног подручја, са 2.250 на 4.910 хектара, као и да је успостављен режим заштите првог степена у одређеним деловима.

Министарство заштите животне средине сваке године одваја значајна средства за заштићена подручја. Поред редовног управљања, ове године ћемо у Овчарско-кабларској клисури уложити више од 20 милиона динара за уређење приобаља код језера Међувршје, напоменула је она.

Вујовић је исказала захвалност премијерки Брнабић и министрима у Влади што су препознали потенцијал и значај Овчарско-кабларске клисуре и покренули пројектне активности, које ће, уз адекватно управљање, директно утицати на одрживи развој овог заштићеног подручја.

2022-06-26T10:06:36+02:0024, 06, 2022|

Поделите ову објаву са другима !

Go to Top