Данас је у Чачку свечано отворен Центар за микробиологију Завода за јавно здравље Чачак у коме је смештена најсавременика ПЦР лабораторија, која ће покривати здравствене услуге за грађане читавог Моравичког округа.
Град Чачак је из буџета за ову инвестицију определио  нешто више од 30 милиона динара за изградњу објекта, набавку специјалног лабораторијског намештаја и изградњу помоћне просторије у саставу зграде. Ротари клуб Чачак донирао је најсавременију опрему, у вредности од 148.000 долара.
-Након 68 година, Моравички округ је добио нову, најсавременију микробиолошку лабораторију и ово је значајан дан за све нас, поготово  за све грађане Моравичког округа. Дугујем велику захвланост Републичком фонду за здравствено осигурање, који је анексирао уговоре са нашим ЗЗЈЗ Чачак, Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“, који је дао велику подршку у едукацији запослених и Ротари клубу Чачак који је са 148.000 долара донирао најасавременију опрему, на којој ће наши стручњаци радити - рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.
У Заводу за јавно здравље Чачак запослене су 72 особе, док ће у новој лабораторији радити њих 25, од чега је пет специјалиста. Доктор Аксентије Тошић, в.д. директора ЗЗЈЗ Чачак изразио је захвалност локалној самоуправи, Ротари клубу Чачак, али и државним институцијама РФЗО и Институту за јавно здравље Србије „Др Милун Јовановић Батут“, без којих, како је рекао, не би постојала ова лабораторија, која је према његовој оцени, на светском нивоу.
- Ова лабораторија са најсавременијом опремом, али и нашим образованим кадром спада у сам светски врх. Поред ПЦР-а за Ковид, веома брзо ћемо почети да радимо ПЦР на хламидије везане за стерилитет и гениталне инфекције мушкараца и жена, лајмску болест, хумани попилома вирус... У најскорије време све микробилошке анализе, које су до сада рађене неким другим методама, прећи ће на овај најсвременији вид дијагнистике (ПЦР молекуларну дијагостику) - рекао је др Тошић.
Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ др Верица Јовановић је нагласила да је Моравички округ добио значајну микробилошку лабораторију за брзу дијагностику, применом најсавременије технологије.
-Завод за јавно здравље Чачак овако опремљеменим капацитетима, великим знањем којим располажу запослени биће брана и „чувар капија“ за улазак свих заразних болести. Главни циљ оваквих инвестиција је очување здравља становника, а ово је и пример добре праксе како локална самоуправа помаже развијање здравствених установа - рекла је др Јовановић.
Весна Баур координатор пројекта испред Ротари клуба Чачак, који је за најсавременију опрему прикупио и донирао 148.000 долара, подсетила је да се ова идеја јавила током пандемије корона вируса, али да ће сада Чачак имати најсавременију лабораторију, која ће сигурно моћи да спречи да нам се не понове ситуације кроз које смо пролазили током пандемије.