Овај сајам је најрепрезентативнија привредно-едукативна сајамска манифестација те врсте у овом делу Европе и представља епицентар регионалног годишњег окупљања најразличитијих и најодговорнијих чинилаца из система заштите животне средине.

Град Чачак као еколошки одговоран и савестан град је наступио 11. пут на једној оваквој манифестацији која има привредно едукативни карактер и која на једном месту окупља све који су посвећени системима и механизмима заштите животне средине.

Централне теме су: зелена економија, индустрија рециклаже и управљање отпадом.

Као јасна порука свима наступили смо данас под слоганом: „За природу заједно“.

Говорећи на отварању манифестације министар заштите животне средине Горан Триван је нагласио да сваки наш грађанин жели да живи у здравом окружењу.

видео прилог КТВ

Ресорни министар г-дин Горан Триван заједно са својим сарадницима: Александром Весић, Слободаном Перовић и Биљаном Филиповић посетио је сајамску поставку града Чачка истакавши притом да врло цени активности и начин презентације локалне самоуправе и носилаца активности јавних комуналних предузећа и установа који раде у оквиру Градске управе Чачак.

Имали смо прилику да угостимо и саветника премијера Северне Македоније г- дина Драгана Јованова са којим је Град Чачак успоставио сарадњу јула месеца ове године.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је истакао да је важно што на сајму учествују и бројне фирме које чине напоре да унапреде постојећа техничка решења када је реч о заштити животне средине.

Основу овогодишњег пратећег програма чини тродневна експертска конференција „Поглавље 27 – куда даље“ . У питању је поглавље које се односи на животну средину у преговарачком процесу приступања Европској унији, а посвећена органској повезаности енергетског и еколошког сектора. У форми више панела на дневном реду биће обрађене разне теме.

У оквиру сајамског наступа посетиоци ће имати прилику да на нашем штанду погледају 19 презентација које завређују пажњу у овој области.

Речи похвале које су се данас чуле приликом посета на сајамском штанду, само су подстрек да убудуће радимо одговорно и да се боримо за још већи резултат и реализацију планираних активности.

На сајму учествује и већи број институција, произвођача опреме, дистрибутера, рециклера, оператера, депонија, као и представника стручне јавности.

Први дан сајма проткао је према следећем протоколу:

-Град Чачак – Поздравна реч у име домаћина, Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника града Чачка

– Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду – Поздравна реч у име домаћина, Проф. др Петар Ускоковић, декан

– Значај и заштита животне средине, управљање, рециклажа отпада и пречистачи за отпадне воде у северној Македонији  и Србији – Драган Joванов (саветник премијера Северне
Македоније)

– Зелене површине града Чачка – Драган Николић (ЈКП „Градско зеленило“ Чачак)

– Пројекат „Унапређење ефикасности управљања јавном имовином – значај управљања јавном имовином“ – Радомир Миловановић (експерт за управљање имовином)

– Валоризација отпада од љуски пиринча у композитне материјале високих перформанси – Др Наташа Томић (Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета, Универзитет у Београду)

– Птице Чачка и околине – Зоран Рајичић (Удружење „Сове на опрезу“)