У среду, 10. маја 2017. године одржан је стручни скуп коме су присуствовали представници градова и општина слива Западне Мораве. Тема овог стручног скупа, који је организовала Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Чачком, је: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНАТА ЗА ЗАШТИТУ БУЏЕТА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА У СЛУЧАЈУ ЕЛЕМЕНТАРНИХ НЕПОГОДА И ПРИРОДНИХ КАТАСТВОФА.

На почетку, присутнима су се обратили г. Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, и г. Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Присутнима је представљен нови финансијски инструмент који је развијен као трансфер ризика на нивоу локалних самоуправа у циљу ефикаснијег одговора на непогоде, имајући у виду да је један од главних изазова са којима се Република Србија суочила након поплава било хитно обезбеђивање потребних финансијских средстава. Такође, развијен је у складу са компонентом 5 Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, Акционим планом и Програмом за финансирање ризика у случају елементарних непогода у делу који се односи на развој одрживог система финансирања управљања ризиком од елементарних непогода.

Овом скупу је присуствовала и госпођа Маријана Лемић Сарамандић, регионални директор Осигуравајуће компаније " Europa Re " (" Europa Reinsurance Facility Ltd ").