Градски штаб за ванредне ситуације Града Чачка у складу са одлуком проглашењу ванредног стања Председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе Републике Србије донео је више наредби које треба да допринесу спречавању, сузбијању и гашењу епидемије ЦОВИД-19 на територији града :

1. ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ наложено је спровођење мера за прекид рада свих предшколских и образовних установа на територији Града Чачка.

2. ЈАВНОМ ПРЕВОЗНИКУ издата је наредба за смењење обима јавног градског и приградског превоза на територији Града Чачка од уторка, 17. марта 2020. године и његово стављање на суботњи режим вожње, уз укидање свих ноћних линија.

3. ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД издата је наредба за затварање дневних центара и клубова за одрасле и старије.

4. ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАЏОР Од понедељка, 16. марта 2020. године наложено је спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката) од 8 до 20 часова. У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторијама дозвољено је присуство највише педесет лица.

5. ПОМОЋНИКУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ И ДИРЕКТОРУ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА МЛАДОСТ издата је наредба за прекид рада свих спортских објеката на територији Града Чачка и одржавање спортских, туристичких и културних догађаја и манифестација.

6. СВИМ ПРАВНИМ ЛИЦИМА И ПРЕДУЗЕТНИЦИМА издата је препорука да омогуће рад од куће тешким хроничним болесницима и лицима старијим од 60 година.

7. НАЧЕЛНИКУ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ издата је наредба да у циљу координације и комуникације са грађанима прилагоди рад позивног центра на бројеве телефона:

032/309-111 и 0800/112-032 ради пружања информација за помоћ грађанима.

Циљ оснивања овог центра је организовање помоћи најстаријим суграђанима као што је доношење намирница и лекова на кућну адресу и организовање лекарске помоћи као и ангажовање јединица цивилне заштите опште намене.

8. ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАЏОР издата је наредба да у координацији са РЕПУБЛИЧКОМ САНИТАРНОМ ИНСПЕКЦИЈОМ врши појачан наџор над свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са одлуком Владе Републике Србије од 15. марта.

9. ЦРВЕНОМ КРСТУ издата је наредба да врши дистрибуцију топлих оброка, лекова и осталог на кућну адресу старијих и болесних корисника.

10. Да ЈП И УСТАНОВЕ чији је оснивач Град Чачак ставе на располагање Градском штабу за ванредне ситуације све потребне ресурсе.