Уз присуство министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића данас су у Чачаку, у сали Скупштине Града, свечано додељени уговори за самозапошљавање за 31 особу.

Субвенције у износу од 250.000 динара добило је 29 незапослених особа, и по две од 270.000 за особе са инвалидитетом. За ову меру активне политике запошљавања Град Чачак определио је четири, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 3.900.000 динара.

Министарка Кисић Тепавчевић рекла је да је Чачак пример добре праксе приликом примена мера активне политике запошљавања, јер је током протеклих  15 година за реализацију ових мера издвојио 422 милиона динара.

  • Помоћ државе кроз ове и друге мере, као и традиционални предузетнички дух овог града допринели су смањењу незапослених од пет одсто у односу на исти месец претходне године и повећању запослених од девет одсто у односу на исти период претходне године – рекла је министарка.

 

Град Чачак је у текућој години за реализацију мера активне политике запошљавања издвојио укупно 15 милиона динара. За стручну праксу седам, јавне радове четири милиона динара и за субвенције за запошљавање такође четири милиона. Од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добијено је још 3.900.000 динара, што укупно износи 18.900.000 динара за реализацију мера активне политике запошљавања у Чачку.

У последњих пет година,  за све оне који имају снаге, воље и жеље да се отисну у приватан бизнис Град Чачак је определио 237 милиона динара, кроз различите мере активне политике запошљавања, истакао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

  • На овај начин ћемо оснажити и дати ветар у леђа новим привредницима, међу којима је и доста младих.  Све је више оних који желе да започну свој посао и то нас веома радује, а ми смо, уз државу ту да им помогнемо на самом почетку. Многи од њих први пут започињу одређене послове, честитам им на храбрости, одлучности, а пре свега вољи и жељи да раде. Ове мере активне политике свакако ће допринети сваком појединцу који је конкурисао, али и локалној заједници да се економски развија - рекао је Тодоровић.

Да градови и општине све више спроводе мере активне политике запошљавања потврдио је и директор НСЗ Зоран Мартиновић. Он је изнео податак да је у овој години, до сада, додељено око 3.000 субвенција незапосленима за самозапошљавање, међу којима је 116 особа са инвалидитетом и више од 200 особа ромске националности. У овом тренутку, у овој години у различите мере активне политике запошљавања укључено је 12.279 особа са евиденције Националне службе за запошљавање.

Одлуке о спровођењу мере стручне праксе у Чачаку донете су за 26 особа, које ће моћи да обављају приправнички стаж, а за јавне радове пет послодаваца је ангажовало 35 незапослених особа.

 

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић су заједно са градоначелником Милуном Тодоровићем и градским руководством посетили предузеће ликално „Успон“, као пример добре праксе у спровођењу мера активне политике запошљавања.