Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Радомир Дмитровић данас је одржао састанак са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и његовим сарадницима. Тема састанка била је брига о породици и мере које на пољу поправљања демографске слике у нашој земљи, предузимају Влада Републике Србије, министарство на чијем је челу, као и локалне заједнице.

Министар је нагласио да мере нису мале, али да резултати могу бити видљиви тек за пет до десет година. Дмитровић је истакао да породица мора остати основна ћелија друштва и да је демографија проблем са којим се суочавају све европске земље, као и да се он не решава преко ноћи.

-Ми имамо податке који нису никако добри. Наши сваки пети становник је старији од 65 година, а мајка своје прво дете рађа у тридесетој години. Ако се та слика не промени, осетићемо проблеме у свим друштвеним сферама – рекао је министар. Он је похвалио рад локалне самоуправе на бризи о породици, истичући да је током разговора схватио да је Чачак као Град изузетно спреман да помогне при расту стопе наталитета, као и да то чини.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао велику захвалност министру Радомиру Ратку Дмитровићу што је посетио Чачак и што су имали прилику да разговарају о свим изазовима и проблемима у области демографије, али и могућностима како да се превазиђу.

- Наравно да је руководству Града Чачка породица на првом месту и чинимо апсолутно све што је у нашој моћи, а уз велику подршку Владе Републике Србије да, пре свега, економски оснажимо мајке и подстакнемо их на рађање, како бисмо повећали стопу наталитета. Током састанка са министром чули смо изузетно конструктивне предлоге и савете, и веома смо захвални, као Град, на свему што држава чини да подстакне развој и одрживост породице, као основне ћелије друштва – рекао је Тодоровић.