Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је за ИНФО 24 у сусрет новогодишњим празницама сумирао досадашње резултате и успехе у 2019. години и открио планове за 2020.годину.

– По чему ћете памтити 2019., шта је то на шта сте посебно поносни када је у питању реализација капиталних пројеката?

Ми смо у 2019. годину ушли амбициозно, са великим плановима и морам да кажем да је сам крај 2019.године показао да су наша очекивања била оправдана јер се Чачак нашао у жижи најзначајнијих државних пројеката који су реализовани у финишу године. Стога бих пројекте које смо реализовали сврстао у две групе и то оне који су од стратешког државног интереса, а које су реализовали наша Влада, министарства на челу са Председницом Владе, уз константну подршку Председника државе и оне на којима смо ми на локалу неуморно радили.

Чачак у сваком смислу постаје једна од најзначајнијих тачака на мапи Србије, захваљујући реализацији стратешких државних пројеката као што су ауто-пут „Милош Велики“ и аеродром „Морава“.

Са друге стране, држава је само у овој години започела реализацију пројекта наставка изградње деонице ауто- пута од Прељине до Пожеге у дужини од 30,9 км, али и изградњу Моравског коридора који од Појата хрли опет према Прељини, као својеврсном саобраћајном чворишту. С тим у вези изградили смо и инфраструктурно опремили индустријску зону у Прељини где смо довели немачки „ Форверк“ и „Елдизи“.

Градоначелник Чачка - Милун Тодоровић

Њихов производни пословни погон величине 43.000 м2 изграђен је у потпуности и добио је употребну дозволу . Упоредо са опремањем индустријске зоне у Прељини радили смо и на опремању индустријске зоне у Коњевићима, али и на ревитализацији старе индустријске зоне ЦЕР где је дошао немачки „Виланд“.

Развоју ове некада чувене привредне зоне, осим „Виланда“ и 18 наших домаћих пословних субјеката који су активирали своје пословање у њој, сигуран сам да ће допринети одлука Владе РС од пре 15 дана да за потребе НТП Чачак купи зграду од 5.733 м2 простора који ће у себи садржати административни и производни део и где видимо могућност за отварање нових радних места за висококвалификоване кадрове.

Тиме стварамо још једну шансу за младе овог града и региона да остану овде, а истовремено подстичемо привреду да се више окрене иновацијама које полако постају наш велики извозни адут. Ми смо ове године реализовали пројекат и отворили Регионални иновациони старт ап центар НТП Чачак где је Министарство за технолошки развој и иновације уложило близу 46 милиона динара, а ми смо као Град уложили још 10 милиона и сада када је он заживео, опремање и адаптацију простора у Церу видимо и као поверење Владе РС у Чачак који подсетићу није универзитетски центар као што су то Београд, Нови Сад и Ниш где постоје научно технолошки паркови.

Као што смо и најавили на крају 2018. , годину 2019. смо започели амбициозно и већ у марту имали завршетак прве велике инвестиције коју је локална самоуправа у потпуности финансирала својим средствима па је Градска библиотека пресељена у новоизграђени објекат, највећу и најлепшу библиотеку у Србији, која је умногоме обогатила културни живот нашег града у овој години. Истовремено, нови објекат библиотеке је постао и седиште новооснованог Градског позоришта које је заживело пуним капацитетом и са својом првом представом „Триптих о радницима“ освојило бројна признања широм Србије, а у међувремену су се на репертоару нашег позоришта нашле још две представе „ Животињска фарма“ и „Острво“.

Чачак је један од ретких, ако не и једини град у Србији, који има установу за дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју. Ове године, садржај и услуге ове установе смо обогатили и изградњом нове спортске сале за потребе установе „Зрачак“ и Школе за основно и средње образовање „1. новембар“ где је инвестирано око 75 милиона. Овај пројекат смо реализовали уз подршку Министарства привреде.

Такође, улагали смо и у вртиће, па је реконструисан најстарији вртић у граду „Полетарац“ уз подршку истог министартства, где је укупна инвестиција била преко 40 милиона динара. Уз подршку овог министарства, у овој години смо завршили и радове на реконструкцији Улице Веселина Миликића, радове на изградњи 2,5 километра пута од Овчар Бање ка видиковцу на Каблару.

Уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, тренутно се врши комплетна реконструкција Основне школе „Ратко Митровић“, где је вредност инвестиције преко милион евра. У току су радови на реконструкцији атлетске стазе Спортског центра „Младост“, као објекта који су наши суграђани прошле године у анкети поставили на прво место, вредност ове инвестиције је око 80 милиона динара, и биће готова на пролеће 2020.године.

На Дан Града званично је за саобраћај пуштен крак дужине 620 м са четири саобраћајне траке будућег Булевара Радомир Путник што су сневале генерације Чачана где је уложено око 2 мил евра новца Града и Владе РС са експропријацијом и изградњом. Приводе се крају и радови у Улици Александра Савића чиме ће читава деоница од кружног тока у Лјубићу до раскрснице код Комуне, добити нови асфалт и тротоаре, укључујући и партерно уређење тог зеленог појаса, а тиме решавамо вишедеценијски проблем становника МЗ Лугови са канализационом мрежом.

На сеоском подручју изградили смо километре водоводне и канализационе мреже. Културни живот у Чачку, ове године је био као никада до сада. Светска имена попут Немање Радуловића, Јадранке Јовановић, Мирослава Тадића, бројних извођача на музичким фестивалима ПриЧа и Карусел, од којих су Парни Ваљак и Хладно пиво свакако најзначајнији, само су део незаборавне године када су културна дешавања у питању.

– Планови за 2020., шта је то што је од општег интереса за Град планирано?

Уз све што смо реализовали у 2019.години, амбиције нам не мањка ни у 2020. Тако смо и креирали Буџет за 2020. годину који је пројектован на 4.762.000.000,00 динара. Како бисмо имали спремне нове пројекте, највише новца улажемо у прибављање земљишта и објеката у јавну својину.

Тако планирамо да одмах кренемо у извлашћивање на траси будућег Булевара Радомира Путника а за потребе наставка изградње ове неопходне саобраћајнице, а као што смо обећали да извластимо земљиште за будући Хиподром. За ову годину смо по приоритетима наших суграђана планирали средства за идејно решење, пројекат парцелације, урбанистички пројекат и главни пројекат за затворени базен.

Планирамо да купимо зграду ХАЛК банке за потребе Центра за социјални рад који тренутно функционише на три места у Граду.

По избору пројектанта за израду пројекта Здравствене станице у Лјубићу, надам се да ћемо врло брзо ући у реализације изградње ове неопходне здравствене станице у овом делу Града. Очекујем да до марта имамо готов пројекат. Настављамо са инфраструктурним опремањем индустријских зона у Коњевићима, где смо донели нови плански акт и омогућили проширење производних капацитетта субјеката који тамо послују, али и зоне у Прељини, тако да спремно дочекујемо и обављамо конструктивне разговоре са потенцијалним инвеститорима чиме стварамо услове за нова радна места.

Буџетом за 2020.годину повећали смо подстицајна средства за наше пољопривреднике.

Наравно, за неке врло битне пројекте мораћемо да се ослонимо на помоћ државе, као што су средства која су планирана кроз НИП где видимо своју шансу да унапредимо канализацију и водоснабдевање и на сеоском и на градском подручју.

Најзначајнији пројекти чију реализацију планирамо да започнемо у овој години су Реконструкција Опште болнице и ОШ „Др Драгиша Мишовић“ за које су планирана средства код Канцеларије за јавна улагања. Такође, у 2020.години настављамо са радовима на санацији, затварању и рекултивацији несанитарне депоније сметлишта Прелићи, за коју је Министарство за заштиту животне средине определило 76.619.000,00 дин, а Град учествује у суфинансирању са 25.419.000,00 дин.

Очекује нас почетак радова на реконструкцији Балканске улице у Чачку, пројектовање реконструкције градске кошаркашке хале, изградња фискултурне сале за карате и контактне спортове, уређење Градске плаже, изградња Парка у Атеници, наставак уређења центра Града, почетак радова на реконструкцији зграде Окружног Начелства..све су то вредне ствари које ћемо радити да би Чачак био боље и лепше место за живот.

– Сарадња са Владом Републике Србије и министарствима када су у питању битни пројекти?

Резултате у претходном периоду нисмо могли да постигнемо сами. Подршка Владе Србије и Председника доводила је инвеститоре у Чачак и усмеравала средства у наш крај, када су у питању радови републичких предузећа.

Ово је Влада која не улаже само у Београд, већ равномерно ради на развоју свих крајева Србије.

За ове 4 године колико смо на власти могу рећи да готово нема министарства код кога смо аплицирали, а да нисмо добили пројекат за нека средства. При томе, од неких министарстава као што је Министарство привреде, средства смо добијали и више пута.

Наравно, са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имали смо доста посла у вези са доношењем планских аката, као и потврђивањем парцелација и доношењем решења о експропријацији на трасама будућих аутопутева.

Сарадња са Владом РС највидљивија је кроз сарадњу и помоћ коју пружају републичка јавна предузећа као што је сарадња са ЈП „Путеви Србије“, са којима смо у претходне 3 године, асфалтирали или реконструисали преко 100 километара путева на територији града Чачка.

– Шта поручујете Вашим суграђанима-какав живот их очекује у наредној години?

Драги Чачани, наш Град је значајно променио своје лице.

Много смо урадили, али посао није завршен. Запошљавање и животни стандард свих Чачана су били приоритет мог рада.

Пре четири године обећао сам велике инвеститоре и запошљавање и започео трку са другим градовима који су већ имали планове, уређене индустријске зоне, добра искуства са инвеститорима.

Изградња и уређење индустријске зоне „од нуле“, био је неопходан корак да би показали озбиљност у намери да Чачак поново ставимо на мапу привреде Србије Километри аутопута који Чачак већ повезују са Београдом и они који ће нас повезати са Грчком, Бугарском, Црном Гором, Републиком Српском значе живот за све нас.

То значи да ће инвеститори лакше стизати, до Чачка, улагати и запошљавати, да ће санитет до Београда стизати за мање од сат времена, да ће привредници из Чачка своје производе лакше пласирати у свет новим путевима и са будућег Карго терминала за авионе који ће превозити робу из нашег краја.

У наредним месецима, поделићу са вама успехе, грешке на којима сам учио, али пре свега планове како да наставимо стварање још бољег Чачка. Чачка у коме ће сви радити и зарађивати, Чачка у коме ћемо се квалитетно лечити, Чачка који ће младима нудити квалитетан живот и будућност у коме ће наша деца остати.

Желим вам пуно здравља и срећне новогодишње и божићне празнике.