Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, са сарадницима, данас, 21. марта 2022, посетио је Месну заједницу Љубић кеј, где су у току радови на реконструкцији стазе бедема са љубићке стране, која подразумева и постављање новог мобилијара, као и нове расвете, а дужине око 1.600 метара. Поред бедема, планирана је и реконструкција пешачког моста који је једна од главних „пешачких стаза“ за становнике овог краја Чачка.

- Треба поменути да смо прошле године завршили краћу деоницу пешачке стазе од 300 метара, која спаја овај део са краком према Сувом брегу и сви радови укупно износе 40 милиона динара, који су опредељени из градске касе. Део града поред Западне Мораве са љубићке стране, који је деценијама био запостављен, полако добија потпуно нови изглед - нагласио је градоначелник Чачка.

Он је рекао да се током изградње овог насеља није много размишљало о неким инфраструктурним решењима, који се сада појављују као проблеми, пре свега, мислећи на паркинге.

- Ми смо у протекле три године реконструисали и изградили три паркинга, што није довољно и озбиљно размишљамо о градњи једног великог паркиралишта за све станаре Љубић кеја. Ово насеље сада је потпуно покривено подземним контејнерима, што умногоме олакшава рад радника ЈКП „Комуналац“, али сигурно и свакодневницу мештана - нагласио је Тодоровић.

Љубић кеј, поред већ постојећег највећег дечијег игралишта у граду, добио је још једно, како би се допринело и угодности најмлађих суграђана.

Тодоровић је овом приликом подсетио да би у августу ове године требало да буде завршена реконструкција канала за наводњавање од Парменца до Љубић кеја, за шта је Град Чачак добио шест милиона евра бесповратних средстава из Абу Даби фонда.

-Планирано је да централни део, односно канал који већ 60 година пролази кроз Љубић кеј, буде затворен. Завршавамо пројектно-техничку документацију за зацељење овог дела канала, а затим следи и трећа фаза - отворен канал од сточног пијаца до улива у реку Чемерницу - рекао је градоначелник.

Уз Здравствену станицу Љубић, чија изградња би требало да почне крајем априла, мештани Љубић кеја, којих има око 30.000, имаће на располагању све што им је потребно за квалитетно функционисање са ове стране Западне Мораве.

Градоначелник је са сарадницима посетио и зграду за избегла лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, у којој се тренутно изводе партерни и последњи радови на унутрашњем уређењу и у коју ће се, према проценама, крајем маја, уселити 25 породица. Овај пројекат је коштао око милион евра, од чега је 800.000 евра финансирала Банка за развој Савета Европе, а посредством Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, а Град Чачак остатак новца, колико је коштало земљиште за изградњу.

На крају обиласка МЗ Љубић кеј, Тодоровић је са сарадницима посетио породицу Савић, којој је пожар уништио кућу у фебруару.

Према причи Савића, након што се слегао стрес од несреће која их је задесила, били су веома срећни што су окружени тако дивним комшијама, који су им притекли у помоћ. Поред њих, донације за реконструкцију куће добили су и од неких привредника, али и од Града Чачка.


- Град Чачак определио је пола милиона динара за породицу Савић, како би могли да реновирају своју кућу и поново имају свој дом. Битно је да наши суграђани знају да смо ту уз њих, да је Градска кућа, кућа сваког Чачанина, у којој ће моћи да нађу подршку и помоћ, и битно је да знају да у оваквим недаћама никада нећемо окретати леђа, већ напротив, учинити све што је у нашој моћи да помогнемо - рекао је градоначелник Чачка.