Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина, а међу њима и градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу.

Министарство рударства и енергетике за ове намене је Граду Чачку доделило 4.950.000,00 динара, а исто толико новца биће издвојено из локалног буџета, што је укупно 9.900.000 динара.

Министарка Зорана Михаиловић је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

Како налажу услови програма, пола новца од цене панела и њихових инсталација финансирају Град и ресорно министарство, а пола власници објеката, који буду потписали уговор са локалном самоуправом.

Приликом свог обраћања градоначелник Чачка Милун Тодоровић је изразио задовољство што је Чачак део овог пионирског пројекта и нагласио да ће он допринети побољшању еколошке слике, а да ће грађани имати највеће бенефите.

Циљ програма енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела и пратеће инсталације је повећање обновљивих извора енергије приликом потрошње електричне енергије у домаћинствима на подручју града Чачка. Такође, уградња соларних панела ће утицати на смањење емисије штетних гасова у ваздуху, а у складу са Националним акционим планом за коришћење обновљивих извора енергије и смањења употребе фосилних горива, као и повећање коришћења обновљивих извора енергије у циљу заштите животне средине. Уз овај примарни циљ, веома је значајно и подизање нивоа свести код грађана о предностима коришћења обновљивих извора енергије.

Соларни панели постављаће се на крововима породичних кућа максималне инсталисане снаге до шест киловата.

У наредном периоду биће расписана два јавна позива, један за предузећа, која ће постављати панеле, а други за грађане. Град Чачак ће образовати Комисију за реализацију мера енергетске ефикасности на територији Чачка, која ће се у оквиру овог програма бавити реализацијом уградње соларних панела, рангирањем приспелих захтева и избором пријављених привредних субјеката за уградњу соларних панела и домаћинстава, као и свега осталог у вези са програмом.