Јуче је у Београду, заменику градоначелника Чачка Владану Милићу свечано уручен Споразум о донацији 1.318.000 долара од представника Европске Уније у Србији.

Овим новцем у Чачку ће бити финансирана изградња и куповина станова, као и грађевинског материјала, за социјално осетљиве категорије становништва, а у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“. Град ће из својих средстава уложити 21,7 милиона динара.

У  конкуренцији 19 локалних самоуправа које су добиле средства, пројекат Града Чачка је оцењен као најбољи, а односи се на најосетљивије категорије, у које спадају Роми, жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом и младе особе које су одрасле у хранитељским породицама или установама социјалне заштите. Ово је још једна значајна донација Европске Уније у Србији.

Стечени су сви предуслови за почетак реализације пројекта, који подразумева превасходно решавање стамбеног питања за наведене категорије друштва.

У насељу Обреж готова је грађевинска дозвола за потребе изградње вишепородичног стамбеног објекта, у коме ће се налазити  12 станова и два  простора за заједничко дружење ових особа. Такође, планирана је куповина 14 сеоских домаћинстава, свако у вредности од 19.000 долара, као и набавка грађевинског материјала за доградњу 12 стамбених јединица, којима је потребна реконструкција.

Пројекат стамбеног збрињавања употпуњен је и мерама усмереним на образовање и усавршавање, што ће помоћи људима да се лакше запосле. То су особе које траже посебне услове и пажњу. Поред стамбеног решења, у плану су и такозване „меке мере“, односно осамостаљивање за живот, њихово упућивање у будуће послове, па ће неки од простора бити на располагању да у њему организују сопствену делатност.

У току су припреме за тендере за извођење јавних радова, а биће организован читав низ радионица на којима ће бити представљени услови за учешће на конкурсу за ове категорије. О конкурсу ће се више знати ускоро, а јавност ће бити благовремено обавештена.