Десети састанак Радног тима за праћење ширења корона вируса на територији града Чачка одржан је у суботу, 21. марта 2020. године, у 09,00 часова.

Од директора Опште болнице у Чачку добили смо информацију да се на лечењу на Инфективном одељењу у овом тренутку налази шест лица са упалом плућа а под сумњом да се ради о корона вирусној инфекцији. То значи да су јуче у болницу примљена два нова случаја.

Добијено је усмено обавештење да су налази код три претходна пацијента негативни на корона вирус, али се чека и званична потврда.

Охрабрујућа је вест која је добијена из Клинике за инфективне болести Београд да је инжењер који је био у контакту са кинеским радницима и који је лечен у овој клиници данас отпуштен кући као излечен.

Претходног дана је у Општој болници предузет читав низ противепидемијских мера поводом чињенице да је један техничар са Одељења ортопедије био носилац корона вируса. У том смислу Одељење ортопедије је престало да ради, јер су сви они који су били у контакту са зараженим добили меру кућне изолације и надзора. Одмах затим, комплетно Одељење ортопедије је дезинфиковао. Како би ортопедска служба функционисала направљена је екипа лекара и техничара који нису били у контакту са зараженим и они ће радити све оне хитне ортопедске случајеве који не трпе одлагање. Остали који се јаве на лечење овој служби биће покривени другим хируршким гранама.

У Пријемно-тријажној амбуланти у Љубићу било је двадесет прегледа и два пацијента су стављена у кућну изолацију.

Снабдевање апотека и њихов рад се нормализује.

Инспекцијске службе уходано раде на спровођењу прописаних мера.

Безбедносна ситуација на територији града Чачка је добра.

Обавештени смо да ће се у оквиру града, а преко месних заједница организовано активирати систем помоћи старијим лицима преко кол центара за сваку месну заједницу. Током дана ће бити објављени сви телефони кол центара.

Радни тим и градоначелник апелују на суграђане да се придржавају свих прописаних мера у циљу спречавања ширења болести Ковид  – 19.

Бројеви телефона на које се могу добити све инструкције и информације о корона вирусу:

Завод за јавно здравље

–                032/325 – 019; 032/310 – 365; 064/863 – 88 – 00 и 064/863 – 88 – 02

Дом здравља

–                032/325 – 717 и 032/356 – 993

Руководилац Радног тима

Др Михаило Луковић