Делегација Града Чачка у саставу проф. др Радош Павловић, заменик градоначелника и Радојица Гавриловић, шеф Службе за развојне пројекте боравила је 06. 10. и 07. октобра 2016. године у Љубљани на ЉУБЉАНА ФОРУМУ 2016 и Загребу где су посетили Градски уред за енергетику, заштиту околиша и одрживи развој Града Загреба.

Делегација нашег града учествовала је на Љубљана Форуму, чији су главни покровитељи били Влада Републике Словеније и Град Љубљана, а који је одржан у љубљанском Старом граду. Лајт мотив скупа је била тема ГРАДОВИ У БУДУЋНОСТИ, кроз коју су обрађене бројне тематске целине као што су: просторно планирање, ИТ, заштита животне средине, финансирање пројеката, економски развој, итд. На ЉУБЉАНА ФОРУМУ су наступили бројни градови из Југоисточне Европе и учешће Града Чачка је прошло веома запажено. ЉУБЉАНА ФОРУМ је неколико година уназад важан регионални скуп, где се позивају пробрани учесници. Ове године на ФОРУМУ је било присутно око 150 учесника.

Приликом боравка у Љубљани, за делегацију Града Чачка је уприличен састанак са градоначелником Града Љубљане господином Зораном Јанковићем и његовим најближим сарадницима. Договорена је будућа сарадња и склапање споразума о сарадњи између Љубљане и Чачка. Такође, да делегација Љубљане посети Чачак у наредном периоду, као и да се представници Градске управе Чачка ближе упознају са радом Одбора за пројекте Љубљане и целокупном организационом структуром и начином рада овог одбора. Тренутни политика Града Љубљане, у сфери уређења јавних површина, је ширење јавних зелених површина и повећање броја бициклистичких стаза за грађане, што је, између осталог, разлог да Љубљана има ласкаву титулу Зелене престонице Европе за 2016. годину.

Заменик градоначелника, проф. др Радош Павловић, имао је и састанак са начелником Одјељења за привреду и пољопривреду Града Бијељина, господином Милом Пејчићем. Том приликом је договорен наставак сарадње и размена искустава у различитим областима, посебно у делу развоја пољопривреде и делу енергетске ефикасности, имајући у виду да је, са једне стране, град Бијељина највећи град регије Семберија, која је позната по развијеној пољопривреди, а са друге стране у Бијељини се реализују крупна јавно-приватна партнерства у делу јавне расвете.

Заменик градоначелника, проф. др Радош Павловић, састао се и са градоначелником Сарајева, проф. др Ивом Комшићем, са којим је размотрио могућности извоза пољопривредних производа из Чачка на тржиште Сарајева.

Делегација Чачка се, по завршетку ФОРУМА, састала са представницима Регионалног развојног центра СРЦЕ СЛОВЕНИЈЕ. Регионални развојни центар је познат као одлична организација у домену израде међународних пројеката. Током састанка су размотрене и договорене могућности сарадње на различитим развојним пројектима, пре свега на програмима билатералне сарадње и програмима прекограничне сарадње (тзв. Дунавски макрорегионални програм и Јадранско-јонски програм), где су и највеће могућности и најшира лепеза тематских области.

Треба напоменути и да је, наша делегација, приликом одласка на ЉУБЉАНСКИ ФОРУМ, имала и састанак са прочелником Градског уреда за енергетику, заштиту околиша и одрживи развој Града Загреба, господином Маријаном Марасом. Током састанка детаљно је представљен рад Градског уреда, а пре свега енергетски менаџмент, као посебно битна активност којом је могуће остварити значајне уштеде. Представници Града Загреба су поклонили Граду Чачку своје Акционе планове за енергетику и показали функционисање програма за праћење потрошње енергената за више од 930 објеката у јавној градској својини. Договорена је посета представника Града Загреба Чачку и даља помоћ и подршка у успостављању енергетског менаџмента у Чачку.