На 38. Сајму привреде ФИЛДА одржаном у главном граду Анголе, Луанди, у периоду од 18. до 22. јула учествовало је девет фирми из Србије од којих су две из Чачка – компанија EURIMASHINE , коју је представљао власник Ненад Ћурчић и компанија BIN METAL , коју је представљао Иван Чвркић, власник и уједно председник Чачанског пословног удружења УНИЈА 2000.

„Утисци са сајма су сјајни – учествовале су компаније из чак 96 различитих земаља. С обзиром на то да Ангола увози 72 одсто робе и да је у последњих 10 година дуплиран број становника, постоји огроман потенцијал за пословну сарадњу у будућности“, рекао је Чвркић.

Све домаће фирме су наступиле у оквиру Анголско-Српске привредне коморе. Др Милош Папић, члан Градског већа који је представљао чачанску делегацију изразио је захвалност представницима поменуте коморе, проф. др Душану Кондићу и Дејану Живановићу, такође Чачанину, на свему што комора ради за Чачак и чачанске компаније.

“Посета Анголи представља наставак разговора о сарадњи започетих у априлу ове године када је амбасадор Анголе, Њ.Е. г. Алсино дош Празереш Изато Франсиско посетио Чачак са својим сарадницима. Поред учешћа на Сајму ФИЛДА, имали смо бројне састанке са привредницима и званичницима како у Луанди, тако и у Меланжу, где нас је примио гувернер истоимене провинције.

Било је речи и о братимљењу Меланжа и Чачка, које би било засновано на заједничким интересима и обостраној користи на пољима образовања, трансфера знања, пољопривреди, спорту, итд. Анголска страна је веома заинтересована за наш Институт за воћарство и наше факултете, а као кошаркашкој нацији, Чачак им је привлачан и као град кошарке. Мислим да смо као град у право време реаговали, следећи државну политику отварања према афричким земљама и сарадње са њима.

У Анголи смо наишли на изузетан пријем и верујем да ћемо у наредном периоду, у сарадњи са нашим привредницима, умети да искористимо шансе које нам се пружају.“ – рекао је Папић.

Проф. др Душан Кондић, потпредседник Анголско-Српске привредне коморе (ЦЦИАС) оценио је прву организовану посету српских компанија Интернационалном Сајму ФИЛДА веома успешном. Привредна комора Ангола-Србија као организатор ове посете изражава задовољство што је долазак српских компанија изазвао велику пажњу у јавности и медијима у Анголи. „Били смо посебно поздрављени од Његове Екселенције Председника Анголе господина Јоао Лоренца, који је посетио наш штанд уз присуство многих Министара и највиших политичких лидера Анголе. Уз добродошлицу исказали су спремност да пруже велику подршку нашим компанијама у развоју сарадње са Анголским фирмама са циљем да се подигне економска размена на виши ниво а на задовољство народа Анголе и Србије.

Истичемо посету и сарадњу нашег амбасадора господина Милоша Перишића као веома важну и конструктивну. Привредна комора Ангола-Србија обезбедила је комплетну логистику и разговоре са Анголским партнерима на највишем нивоу тако да је сада пред нама развој конкретних пројеката.“