У Чачку су данас заседали градски већници. Усвојили су предлог да се из текуће буџетске резерве издвоји нешто више од пола милиона динара за израду студије за рекултивацију језера у Међувршју. Осим осталог, утврђен је предлог нове одлуке о месној самоуправи и дата сагласност на програме рада Јавно комуналног предузећа „Моравац“ у Мрчајевцима. Речено је да је расписан јавни позив за куповину кућа на селу за избегла и расељена лица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Град Чачак ће израдити студију за рекултивацију језера у Међувршју, за коју је издвојено 564.000 динара из текуће буџетске резерве.

Милун Тодоровић – фото: infopress

„Ово је веома важан документ који ће надам се бити завршен у првој половини наредне године да би могли да аплицирамо за велике међународне пројекте“, изјавио је после седнице Већа градоначелник Милун Тодоровић.

Тодоровић је подсетио да је Град Чачак закључио два уговора са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије о куповини сеоских кућа са окућницом за избегла и расељена лица са Косова и Метохије, али и Хрватске и Босне и Херцеговине. Да би се уговорено остварило, још у марту 2018. усвојен је локални Акциони плана за побољшање услова интерно расељених лица.

“Додељујемо три уговора интерно расељеним лицима са Косова и Метохије. То је тај Акциони план који је усвојен у марту 2018. године. Веома брзо ћемо наше пријатеље, земљаке, Србе са Косова и Метохије населити у три сеоска домаћинства. За те намене 4,5 милиона динара односно 90% дао је Комесаријат за избеглице, а 10% град Чачак, 1.400.000 динара по газдинству. За кућу и окућницу 1.200.000 динара и 200.000 динара за реконструкцију домаћинства или белу технику”, навео је Тодоровић.

Други јавни позив за куповину сеоских домаћинстава за расељена и избегла лица из Хрватске и Босне и Херцеговине расписан је 23. децембра ове године и отворен је до 24. јануара 2020. године. За тај програм издвојено је седам милиона динара, такође 90% Комесаријат за избеглице, а 10% је учешће града Чачка.

Бранкица Јелић – фото: infopress

„Подразумева куповину пет сеоских кућа са окућницом за избегле и прогнане са територије Босне и Херцеговине и Хрватске“, навела је директорка Градске стамбене агенције (ГСА) Чачак Бранкица Јелић.

И по овом позиву појединачно се додељује 1.200.000 динара за куповину куће са окућницом и грант од 200.000 динара за реконструкцију или куповину беле технике. Правила по овом конкурсу објављена су на огласној табли града Чачка, у Повереништву за избегле и расељене у Чачку и у ГСА.

На данашњој седници, већници града Чачка одлучили су да се издвоји додатних 40.000 динара колико недостаје за последњи овогодишњи захтев за вантелесну оплодњу. Градоначелник Тодоровић је рекао да је у овој години стигло 34 захтева за вантелесну оплодњу и сви су одобрени.

фото: infopress