На Градској плажи у Чачку данас је свечано отворена изложба „Чачак – одржива будућност града“, која има за циљ јачање европских интеграција Србије и промовисање високих еколошких стандарда. На десет двостраних панела приказано је на који начин Чачак, заједно са Шведском, Европском унијом и Владом Србије, улаже у управљање отпадом и отпадним водама да би створио одрживу будућност града.

Изложба је отворена уз присуство представника Града Чачка, Министарства заштите животне средине, Амбасаде Шведске и Делегације ЕУ у Србији, а организује је Шведска у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Градом Чачком и Делегацијом ЕУ у Србији.

На свечаном отварању присутнима су се обратили Мирјана Ђоковић - помоћница градоначелника за област заштите животне средине, Сандра Докић, помоћница министра у Министарству заштите животне средине, Karin Mc Donald, шефица групе за развојну сарадњу – Амбасада Шведске у Београду и Antoine Avignon, програм менаџер у Делегацији ЕУ у Србији.

Уводни сегмент изложбе указује на важност прераде отпадних вода као значајну шансу очувања најважнијег природног ресурса. Овим се уједно најављује постројење за пречишћавање отпадних вода у Чачку са канализационим системом. Србија, ЕУ и Шведска ће ову инвестицију заједно спровести у дело. Шведска подржава Владу Србије и Град Чачак са 750.000 евра у припреми документације за постројење за пречишћавање отпадних вода у оквиру пројекта „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине“ – PEID. Европска унија обезбедиће већи део инвестиција, а у улагањима и реализацији пројеката учествују и Влада Србије и Град Чачак.

Изложба приказује пројекте сарадње које подржава Шведска заједно са Министарством заштите животне средине: PEID пројекат (Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине) који спроводи EPTISA, EISP2 пројекат (Програм подршке развоју политика и људских капацитета за развој животне средине – фаза 2) који спроводи Brooks Hannas & Partners, ENVAP (Пројекат приступања ЕУ у области заштите животне средине), који спроводи Шведска агенција за заштиту животне средине. Поред тога, изложба прати и пројекат „ЕУ за зелену агенду у Србији“ (који спроводи UNDP у партнерству са Шведском и Европском инвестиционом банком), као и друга улагања у одрживу будућност, које реализују Град Чачак и Министарство заштите животне средине.

„Чачак – одржива будућност града“ део је „ЕУ зелене недеље”, која се ове године обележава од 30. маја до 5. јуна широм Европе са истим приоритетима – развој циркуларне економије, постизање “нултог загађења” и очување биодиверзитета.

видео прилог погледајте на еколошком порталу града Чачка: https://ekologija.cacak.rs/2022/05/31/otvorena-izlozba-na-gradskoj-plazi-odrziva-buducnost-grada-cacka/