Министар омладине и спорта Зоран Гајић данас је уз присуство представника локалне самоуправе, директора Економске школе у Чачку и бројних грађана, али и младих спортиста отворио фискултурну салу „Соколану”.

Ова сала која се простире на 2.300 метара квадратних корисног простора биће коришћена за извођење наставе физичког васпитања, али и као тренажни центар за карате и друге борилачке спортове.

Отворене спортска дворана „Соколана” Фото: 4Н

Министар је истакао да је овај пројекат финансиран заједничким средствима Владе Републике Србије и локалне самоуправе, али и да је управо новоотворена „Соколана” у Чачку добар пример за друге општине и градове који желе да имају нешто слично.

Министар омладине и спорта Зоран Гајић, фото: 4Н

Када имате људе који воле свој град, спорт и своју децу, нова поколења која треба да нас замене онда се увек нађе решење. Када имамо веома важне области као што су настава физичког васпитања и развој врхунског спорта онда како да се реши проблем термина и тренинг и инфраструктуре. Ја овом приликом честитам градоначелнику, честитам људима из карате спорта, директору школе и свима осталима који су смислили ово решење и коју су се пет година борили да дође до оваквог једног објекта. Када се овако нешто препозна да су људи посвећени, да су људи квалитетни, да воле и желе да направе нешто добро онда су држава Србија и Влада Републике Србије и председник увек ту да пруже подршку”, рекао је за Зоран Гајић министар омладине и спорта.

Дворана за будуће шампионе, фото: 4Н

Изградња спортске хале која је од великог значаја за град Чачак започета је у марту 2022. године.

Ова дворана је коштала 178 милиона динара, 170 милиона динара за грађевинске радове и осам милиона динара за опремање ове мултифункционалне дворане која ће бити на задовољство свих нас, нарочито за ученике средње Економске школе и њихових професора, генерација које долазе, они су су сада четврта година и одлазе виде да ће наредне генерације радити у неким бољим условима. Деценијама уназад деца и професори ради су неусловним условима, сада се ствара могућност да остарујете и правите много боље резултате, пре свега да се физички васпитавате, да негујете своје тело савим тим имате здрав дух”, рекао је Милун Тодоровић градоначелник града Чачка.

Милун Тодоровић градоначелник града Чачка, фото: 4Н

Ове године Економска школа прославља 75 година постојања и баш сада сви њени ученици коначно имају прилику да у доста бољим и модернијим условима имају часове физичког васпитања.

То је оно што смо годинама, деценијама чекали јер у скромним условима старе Соколане наши ученици су пре свега испуњавали онај основни смисао, а то је постизање физичке културе, али такође су и имали ону другу мислију да остваре што боље резултате из различитих спортова. Тако да смо ми у претходном претходном периоду уз изузетно залагање наших наставника и у неким скромним условима били Републички победници 2018. године у кошарци, 2017. у фудбалу, ове године имамо треће место на републичком такмичењу из одбојке, шесто место у фуцалу, четврто место из гимнастике што говори да и поред тих скромних услова уз пре свега ентузијазам самих ученика и професора ми смо достизали неке резултате”, рекао је Владан Ницовић директор Економске школе у Чачку.

Владан Ницовић директор Економске школе у Чачку, фото: 4Н

Велики број младих људи од сада ће имати прилику да тренира за велика такмичења у потпуно другачијим условима него пре, што ће самим тим довести и до бољих резултата.

Стефан Јоксић капитен карате Репрезентације Србије, фото: 4Н

Овај комплекс који је данас отворен много ће значити за борилачки спорт из разлога што је то граду Чачку фалило. И поред неких лоших услова које смо имали ми смо успевали да направимо врхунске резултате, а овај објекат који је саграђен и услове које нисмо омогућава ће резултати бити на истом, а верујем и на још вишем нивоу”, каже Стефан Јоксић капитен карате Репрезентације Србије.